PRAZNOVANJE GODA SV. ROKA (15. in 16. 8.): Večina romarskih cerkva pri nas je Marijinih, nekaj pa je tudi takih, ki so posvečene svetnikom, katerim so se naši verni predniki priporočali kot priprošnjikom v sili. Med te spada tudi sv. Rok, kateremu je posvečena naša podružnična cerkev. Njemu v čast ste povabljeni na romarske shode, ki bodo v ponedeljek, 15. avgusta in v torek, 16. avgusta.

V ponedeljek, 15. avgusta ob 17. uri bo prvi romarski shod vodil g. Jože Vehovar, župnik župnije Rogaška Slatina in Kostrivnica. Jože Vehovar je bil kaplan v naši župniji od leta 1989 do 1993. Po maši bodo litanije sv. Roka in blagoslov z Najsvetejšim. Lepo vabljeni.

Zvečer, med 21. in 23. uro pa bo v cerkvi sv. Roka slavljenje pred Najsvetejšim. Med slavljenjem bo tudi priložnost za sv. spoved. Pridite in molimo, saj je sv. Rok eden izmed glavnih priprošnjikov zoper kužne bolezni.

V torek, 16. avgusta pa so v cerkvi sv. Roka svete maše ob 7., 8., 9., 10. in ob 18. uri. Osrednjo romarsko sveto mašo bo ob 10. uri vodil medijsko najbolj znani slovenski duhovnik g. Martin Golob, župnik župnije Grosuplje. Lepo vabljeni.

Svete maše bo možno spremljati tudi zunaj cerkve, saj bo poskrbljeno za klopi in ozvočenje. Ceste ne bomo zapirali, redarji pa bodo poskrbeli za urejeno parkiranje.

 

SREČANJE VSEH ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV bo v torek, 16. avgusta, na god sv. Roka, ob 12.30 uri. Vabljeni pod »pojato« na družabno srečanje.

 

BLAGOSLOV PŠENICE PRI SV. ROKU

V nedeljo, 21. avgusta je sv. maša pri sv. Roku ob 10.30 uri, pri kateri bo blagoslov pšenice, zato prihodnjo nedeljo ob 10.15 ne bo svete maše v župnijski cerkvi.

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE V BELO KRAJINO: Od leta 2017 do 2022 smo obnavljali našo župnijsko cerkev. Skoraj v istem obdobju so obnavljali župnijsko cerkev v Semiču, zato bomo imeli v soboto, 3. septembra župnijsko romanje v Belo krajino, kjer si bomo ogledali Semič, Črnomelj in Tri fare. Naša prva postaja bo semiška župnija, ki se šteje med najstarejše v Beli krajini.  Po ogledu župnijske cerkve in sv. maši bo sledilo kosilo v gostilni Pezdirc. Ko se bomo okrepčali pa bomo pot nadaljevali v župnijo Črnomelj, kjer si bomo ogledali župnijsko cerkev in arheološke izkopanine v župnišču. Nato pa nas bo pot vodila v župnijo Metlika, kjer si bomo ogledali »Tri fare«.

Zgodovina cerkva in stavbni razvoj kompleksa še nista v celoti pojasnjena. Na podlagi Valvasorjeve omembe in drugih zgodovinskih okoliščin so nekateri pisci mnenja, da je cerkve gradil viteški red templarjev že v drugi polovici 12. stoletja. Najstarejša cerkev je južna, ki je ohranila še romansko ladjo. Ob koncu 14. ali v začetku 15. stoletja so kot novogradnjo zgradili severno in jo leta 1438 okrasili s freskami, ki so se ohranile na steni za glavnim oltarjem. Najmlajša je srednja cerkev, zgrajena ob koncu 15. ali v začetku 16. stoletja.

V 15. in 16. stoletju se je cerkveni kompleks razvil v najpomembnejše romarsko središče v Beli krajini. Eno izmed treh cerkva, ki velja za mrliško kapelo so v celoti obnovili. V tej cerkvi bomo imeli tudi večernice. Po večernicah pa se bomo odpeljali še v vinsko klet v Metliki, kjer bomo imeli tudi degustacijo vina. Cena romanja je 37€. V ceno je vključeno: avtobusni prevoz, kosilo, ogled vinske kleti in degustacija vina. Odhod avtobusa iz Šmarja bo ob 7.30 uri in povratek okoli 20.30 ure. Romali bomo z dvema ali tremi avtobusi. Prijave sprejemamo do zasedbe mest. Lepo vabljeni.

 

ZAHVALA: V nedeljo, 14. avgusta naše večletno delo dobiva  naslov: Blagoslov obnovljene cerkve in posvetitev oltarja. Tega zgodovinskega dogodka se veselimo in praznujemo in ga obeležujemo z raznimi dogodki. Vsem, ki v teh dnevih še posebej pomagate pri izvedbi našega praznovanja se iskreno zahvaljujem.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV: V mesecu avgustu skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Stranja in Belega.