PRIPRAVA NA BIRMANSKO SLOVESNOST

V soboto, 18. maja ob 10. uri bo 54 birmancev in birmank prejelo zakrament sv. birme. V četrtek, 9. maja, na praznik Gospodovega vnebohoda smo začeli z birmansko devetdnevnico v čast Sv. Duhu. V dnevih pred birmo je v času verouka spoved birmancev in birmank.

V sredo, 15. maja ob 18. uri se bo birmovalec g. Tadej Linasi srečal z našimi kandidati za prejem zakramenta sv. birme in preveril njihovo znanje. Na to srečanje vabljeni tudi starši in botri.

V četrtek, 16. maja od 16. ure naprej se čisti župnijska cerkev in uredi okolica (pokosi trava okoli cerkve in župnišča). V želji, da se vse to hitro naredi je potrebno veliko rok.

Dragi starši vabljeni, da pridete in pripravite svetišče in okolico za sobotno slovesnost.

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA

Ob prvem svetem obhajilu nas Jezus sprejme v svoje srce. Od prejema tega zakramenta se lahko kristjan kadar koli želi udeleži svetega obhajila in tako prejme živega Boga. Pri sveti evharistiji se namreč kruh – hostija spremeni v Jezusovo telo, vino pa v njegovo kri.

Zakrament izhaja iz dogodka pri Zadnji večerji: Medtem ko so učenci jedli, je Jezus vzel kruh, ga blagoslovil, razlomil, jim ga dal in rekel: “Vzemite, to je moje telo.” Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in vsi so pili iz njega. In rekel jim je: “To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge.” (Mr 14, 22–25.)

Tudi po vstajenju se je Jezus učencem večkrat prikazal in jim lomil kruh, zato so vedeli, da morajo tudi sami nadaljevati obred. Kristjani verujemo, da se pri sv. maši kruh in vino spremenita v pravo Jezusovo Telo in Kri. Čeprav s telesnimi očmi in čutili tega ne moremo zaznati, verujemo v Jezusovo besedo, da je to res. Kdor se redno in z vero udeležuje sv. maše, prejema Jezusa v obhajilu in časti Jezusa v Najsvetejšem, čuti, da je res pred Bogom, ki zaradi njega, zaradi mene, človeka, prihaja na svet.

Pri sv. obhajilu gre za srečanje človeka in Boga. V nedeljo, 26. maja ob 10.30 uri bo 43 veroučencev in veroučenk 3. razreda pri sv. maši prvič pristopilo k sv. obhajilu. Na to prvo srečanje se je treba še posebej pripraviti.

V tednu, ki je pred nami bodo prvoobhajanci in starši imeli sv. spoved.

V ponedeljek, 13. maja ob 18. uri bo sv. spoved za prvoobhajance/ke in starše ponedeljkove skupine.

V torek, 14. maja ob 18. uri bo sv. spoved za prvoobhajance/ke in starše torkove in sredove skupine.

V torek, 21. maja po šmarnični pobožnosti bo ob 19.30 uri prva generalka za nedeljsko slovesnost in prav tako v sredo ob istem času.

V četrtek, 23. maja od 16. ure naprej starši očistite in uredite okolico cerkve in župnišča za nedeljsko slovesnost.

 

BINKOŠTI

Binkoštna nedelja, ki se praznuje sedem tednov po veliki noči, je tretji največji praznik naše vere. S tem dnem se zaključi velikonočni čas. Na binkoštni dan se spominjamo, da je Sveti Duh prišel nad Marijo in apostole, dobili so moč, da so začeli oznanjati Jezusovo nauk. Zaradi tega tudi pravimo, da je Binkošti rojstni dan Cerkve.

Na Binkoštno nedeljo, 19. maja še posebej vabljeni k prazničnim sv. mašam, ki so tako kot običajno ob 7.00, 9.00 in 10.15 uri. 

 

ŠMARNICE PRI SLOMŠKOVI KAPELI NA PIJOVCIH

Na Binkoštno nedeljo, 19. maja ob 16. uri ste lepo vabljeni k šmarnični pobožnosti, ki bo pri Slomškovi kapeli – pri Fišerjevih na Pijovcih. Lepo vabljeni.

 

MINISTRANTSKI VIKEND

Ministranti in ministrantke naših župnij Šmarje pri Jelšah, Kristan Vrh, Sladka Gora in Zibika so od petka, 31. maja do nedelje, 2. junija 2024 lepo vabljeni na ministrantski vikend na Sladko Goro. Začeli bomo v petek ob 17. uri in zaključili v nedeljo s sveto mašo ob 10.30 na Sladki Gori. Tam nas bo spremljala zgodba znanega svetnika, nepozabna molitev in različne igre, vaja »dobrih praks« ministriranja in okusna hrana. Prijavite se našim duhovnikom in to čim prej, da ne pozabiš, najkasneje pa do nedelje 26. maja. Prijavljeni dobijo še dodatne informacije.

 

ORATORIJ 2024

Za letošnjo oratorijsko temo so ponovno pokukali v »knjigo vseh knjig«. Spremljali bomo preroka Daniela, ki je živel v času izraelskega izgnanstva v Babilonu. Kot nadarjen mladenič je bil s svojimi tovariši vpoklican na dvor, kjer je sčasoma zaradi svoje modrosti in sposobnosti razlaganja sanj postal pomemben svetovalec kar trem babilonskim kraljem. Pri tem je v sovražnem okolju ostajal zvest svoji veri in vrednotam, zaradi česar je bil tarča več spletk. K sreči je lahko vedno računal na Božjo varstvo – celo ko je bil vržen v levjo jamo …

Prijavnice so že na razpolago.

Oratorij bo od 1. do 5. julija 2024.

 

JUBILEJNI KONCERT VS »FREYA«

VS »Freya« letos obeležuje 30 let svojega delovanja. V nedeljo, 19. maja 2024, ob 17. uri nas prijazno vabijo v cerkev sv. Roka v Šmarju pri Jelšah, na jubilejni koncert ob 30 letnici delovanja. Prisrčno vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu maju skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov verniki iz Zastranja in Šmarja.