MOLITVENO SREČANJE ČLANOV ŽPS IN KLJUČARJEV

Člane ŽPS in ključarje vabim v ponedeljek, 6. maja ob 20. uri na redno mesečno molitveno srečanje, ki bo v prostorih veroučne učilnice pri župnišču.

 

PROŠNJI DNEVI IN PRAZNIK GOSPODOVEGA VNEBOHODAPri dnevnih poročilih večkrat poslušamo o naravnih nesrečah. Poročajo nam, kako so nekatere predele sveta zajele padavine, da je določene predele zalila voda. V preteklem letu so katastrofalne poplave zajele tudi našo domovino. Ko se danes peljemo v Zgornjo Savinjsko dolino ali na Koroško še vedno vidimo posledice poplav. Poročajo nam o vročini in suši. Zaradi tega marsikje primanjkuje pitne vode. Poročajo nam tudi o pozebah, potresih, …

Zaradi takih in podobnih naravnih nesreč so v Rimu v 9. stoletju ponekod pa že prej, uvedli tako imenovane prošnje ali križeve dneve. Danes prošnje dneve obhajamo ob koncu velikonočnega časa – to so trije dnevi pred vnebohodom.

Sestavni del pobožnosti so procesije. Procesije zaznamujeta molitev in prošnja za blagoslov rodovitnosti polj, za blagoslov vsega drugega človeškega dela, za varstvo pred naravnimi ujmami, za primerno vreme in za dobro letino …

 

Duhovnik med procesijo na prošnje dneve običajno moli takole:

Vsemogočni Bog, Stvarnik in gospodar življenja,vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo za življenje. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila obilne sadove.

Varuj naša polja, vrtove in travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo in pustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo.

Blagoslovi delo naših rok in našega duha, naše delo doma in v službi, saj zaupamo v tvojo pomoč. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 

Zavest, da je marsikaj odvisno tudi od pomoči od zgoraj, zato Cerkev ohranja prošnje dneve v takšni ali drugačni obliki.

Vabim vas, da si vzamemo čas in prosimo Boga za njegovo varstvo in blagoslov. 

V ponedeljek, 6. maja ob 8. uri bo prošnja procesija od Ciglenečkega križa k sv. Barbari.

V torek, 7. maja ob 8. uri je prošnja procesija od Kolarjeve domačije k sv. Roku.

V sredo, 8. maja ob 8. uri je prošnja procesija od Pirševe kapele k sv. Tomažu.

 

V četrtek, 9. maja obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov. Praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo.

Na praznik Gospodovega vnebohoda sta sv. maši ob 9. in 19. uri. Lepo vabljeni.

 

MINISTRANTSKO SREČANJE

V sredo, 8. maja ob 17. uri je redno ministrantsko srečanje.  Ministranti, lepo vabljeni. Po srečanju ob 18. uri pa vabimo na srečanje še starše ministrantov, da se dogovorimo glede ministrantskega vikenda, ki bo od 31. maja do 2. junija.

 

BIRMANSKA DEVETDNEVNICA

V soboto, 18. maja ob 10. uri bo 54 birmancev in birmank prejelo zakrament sv. birme. Na prejem tega zakramenta se je potrebno tudi duhovno pripraviti, zato bomo v četrtek, 9. maja začeli z birmansko devetdnevnico v čast Sv. Duhu. Med sveto mašo bomo prisluhnili šmarničnemu branju in na koncu bodo litanije v čast Sv. Duhu.

Birmanci, starši in botri ste vabljeni, da se v tej neposredni pripravi na podelitev zakramenta sv. birme vsak dan udeležite sv. maše, ki je ob 19. uri. V času devetdnevnice bo zvečer sv. maša tudi v ponedeljek, torek in sredo.

Po sv. maši bo vsak dan še kratka priprava na prejem zakramenta sv. birme.

Pred podelitvijo zakramenta sv. birme, v sredo 15. maja ob 18. uri se bo birmovalec g. Tadej Linasi srečal z našimi birmanci. Tudi na to srečanje vabljeni starši in botri.

Starši in birmanci pa ste tudi lepo vabljeni, da v četrtek, 16. maja pridete ob 16. uri in očistite cerkev in uredite njeno okolico. Pokosite travo okoli župnijske cerkve in župnišča.

 

PRVOOBHAJANSKI DAN

Vstopili smo v mesec maj, ki je mesec, ko bodo veroučenci 3. razreda prvič pristopili k sv. spovedi in sv. obhajilu. V soboto, 11. maja bomo med 9. in 12. uro obhajali prvoobhajanski dan, da se pripravimo na ta dva velikega dneva.

 

ŠMARNICE

Mesec maj je mesec, ki je posvečen Božji materi Mariji. Lepo vabljeni k šmarnični pobožnosti. Zjutraj ob 8. uri so šmarnice s sveto mašo za odrasle, zvečer ob 19. uri pa za otroke in mladino. Za otroke in mlade so šmarnice v ponedeljek, torek in sredo brez sv. maše, v četrtek, petek in soboto pa s sveto mašo. Lepo vabljeni.

 

ŠMARNICE PRI CIGLENEČKIJEVEM KRIŽU

Križ, ki je stal ob poti proti Ciglenečkijevi domačiji se je zaradi dotrajanosti podrl. Domači so iz spoštovanja do svojih prednikov in do tega verskega znamenja križ na novo postavili in obnovili korpus. Ta novi križ bomo v nedeljo, 12. maja ob 16. uri med šmarnično pobožnostjo tudi blagoslovili. Prisrčno ste vabljeni, k šmarnični pobožnosti in blagoslovu novega križa.

 

KONCERT

Vsako leto ob zaključku sezone Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah pripravi koncert. Letos bo to v petek, 10. maja ob 19. uri v Muzeju baroka. Vabljeni ste na lep večer ljudskih in umetnostnih pesmi. Nastopajoči bodo veseli, če jih bomo počastili s svojim obiskom.

 

ORATORIJ 2024

Za letošnjo oratorijsko temo so ponovno pokukali v »knjigo vseh knjig«. Spremljali bomo preroka Daniela, ki je živel v času izraelskega izgnanstva v Babilonu. Kot nadarjen mladenič je bil s svojimi tovariši vpoklican na dvor, kjer je sčasoma zaradi svoje modrosti in sposobnosti razlaganja sanj postal pomemben svetovalec kar trem babilonskim kraljem. Pri tem je v sovražnem okolju ostajal zvest svoji veri in vrednotam, zaradi česar je bil tarča več spletk. K sreči je lahko vedno računal na Božjo varstvo – celo ko je bil vržen v levjo jamo …

Oratorij bo od 1. do 5. julija 2024.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu maju skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov verniki iz Zastranja in Šmarja.