ŽUPNIJSKA KARITAS

V ponedeljek, 15. aprila ob 19. uri je v veroučni učilnici pri Muzeju baroka sestanek sodelavk in sodelavcev Župnijske Karitas Šmarje. Lepo vabljeni.

 

MINISTRANTSKE VAJE

V sredo, 17. aprila ob 17. uri je ministranstko srečanje. Ministranti, lepo vabljeni.

 

ŠTOLNINE IN DAROVI

Na 145. redni seji SŠK, ki je potekala 29. januarja 2024, so se škofje seznanili z dopisom Koordinacije škofijskih gospodarskih uprav ter njenimi predlogi. Sprejeli so naslednji sklep:

Od 1. marca 2024 stopi v veljavo sprememba štolnin in priporočenih darov.

 

NAMEN DAR
Sveta maša 23,00 EUR
Posebna sveta maša (maše ob pogrebih) 25,00 EUR
Gregorijanske svete maše 750,00 EUR
pogrebni obred 60,00 EUR
Zvonenje ob pogrebu (tri dni) 30,00 EUR

 

TEDEN MOLITVE ZA NOVE DUHOVNE POKLICE

PROSITE GOSPODA ŽETVE

Teden molitve za duhovne poklice nas spominja, da je poklicanost Božji dar, ki ga določena oseba prepozna in naj odgovori ali pa ga zavrne. Božjega klica lahko nekdo ne sliši razločno in tako niti ne ve, da je poklican.

Živimo v svetu, kjer je okrog nas veliko glasov in hrupa, zato je klic v duhovništvo, redovništvo ali v misijonsko poslanstvo pogosto težko prepoznati. Tudi zunanje okolje danes duhovnim poklicem ni naklonjeno. Ovira pri odločitvi je tudi strah in nezaupanje. Ali bom zmogel? Sem res poklican? Poklicana oseba še ne razume narave klica in kaj to zanjo pomeni, z odgovorom pogosto odlaša.

Evangeliji poročajo, da se je Jezus ozrl po učencih in jih poklical. Ni jih prepričeval ali gledal na njihove kvalitete, enostavno jih je povabil, naj hodijo za njim. Nekateri izmed njih so nagovorili svoje prijatelje in jih pripeljali k Jezusu. Šele, ko so bili z Gospodom in z njim vztrajali na poti, so utrdili vero in poklicanost ter postali pravi nosilci oznanila novega življenja za druge.

Teden molitve za duhovne poklice je za Cerkev priložnost za okrepljeno molitev, da bi poklicani prepoznali Božje povabilo in nanj odgovorili pritrdilno. Gospod kliče tudi po drugih ljudeh, zato pomislimo, ali je kdo v našem okolju, ki kaže znamenja Božjega klica. Nagovorimo ga in spodbudimo k razmisleku, ali ga Gospod morda kliče. Odločitev mora biti vedno njegova, svobodna in osebna. Molitev Cerkve pa je priprošnja Bogu, da poklicanim da svojega Duha razločevanja, poguma in trdne vere ter vztrajnosti na poti.

Molimo vztrajno in z vero ter zaupajmo, da nam bo Nebeški Oče dal novih poklicev, ki jih Cerkev potrebuje. Andrej Saje, novomeški škof

 

Molitev za duhovne poklice

Gospod, Jezus Kristus, ti si rekel:

»Žetev je velika, delavcev pa malo.

Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev!« (Mt 9,37).

Poglej, Gospod, potrebe vesoljne Cerkve in tudi naše škofije

ter ji podari dovolj svetih duhovnikov, stalnih diakonov, redovnikov in redovnic,ki bodo zvesto in požrtvovalno služili tvojemu ljudstvu in uresničili svoje poslanstvo.

Stori, da bodo naše družine skupnosti ljubezni, v katerih starši z veseljem sprejemamo otroke, in daj, da bodo otroci odraščali v prijateljstvu z Bogom

ter postali poslušni navdihom Svetega Duha.

Okrepi mlade, da bodo varovali ljubezni in spoznali veličino življenja,

ki je podarjeno v služenju drugim v duhovniškem in redovniškem poklicu,

ter mnoge privedi k tebi, edini Poti, Resnici in Življenju.

Ti, Gospod, si naše upanje, vate zaupamo!

Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

Marija, Mati Cerkve, izprosi nam resnično ljubezen do Cerkve!

 

ZAHVALNA SV. MAŠA ZA 80 LET ŽIVLJENJA

»Dni naših let je sedemdeset let, če smo krepki, osemdeset let« (Ps 90,10).

V teh dnevih bo obhajal svoj okrogli jubilej naš gospod Janez Zupanc. V nedeljo, 21. aprila se bomo v imenu vseh štirih župnij pri sv. maši ob 10.15 uri zahvalili Bogu in Mariji za 80 let njegovega življenja. Prav prisrčno vas vabimo, da se nam pridružite pri tej zahvalni sv. maši in našem skupnem praznovanju. Po sv. maši bo pogostitev za vse, zato naprošamo za pogačo, ocvirkovko in kruh. Prosimo, da bi le to že doma narezali. Te dobrine prinesete v spodnjo učilnico v nedeljo pred mašo.

Praznujmo in se veselimo.

 

ORATORIJ 2024 

Za letošnjo oratorijsko temo so ponovno pokukali v »knigo vseh knjig«. Spremljali bomo preroka Daniela, ki je živel v času izraelskega izgnanstva v Babilu. Kot nadarjen mladenič je bil s svojimi tovariši vpoklican na dvor, kjer je sčasoma zaradi svoje modrosti in sposobnosti razlaganja sanj postal pomemben svetovalec kar trem babilonskim kraljem. Pri tem je v sovražnem okolju ostajal zvest svoji veri in vrednotam, zaradi česar je bil tarča več spletk. K sreči je lahko vedno računal na Božjo varstvo – celo ko je bil vržen v levjo jamo …

Oratorij bo od 1. do 5. julija 2024.

 

ROMANJE V MEDŽUGORJE

Zaradi odpovedi je sedaj prostih še nekaj mest za romanje v Međugorje od 27. do 30. 4. 2023. Prosimo, da se zainteresirani čimprej odzovete in se prijavite v župnišču ali pa pri ga. Marinki Kralj na št. 031/658 455.

 

BLAGOSLOV MOTORJEV

Danes si ne moremo predstavljati življenja brez prometnih sredstev in prav je, da ta sredstva tudi blagoslavljamo. Ob godu sv. Krištofa, ki je zavetnik šoferjev je blagoslov avtomobilov. Blagoslov motorjev pa je na začetku motoristične sezone. Tako so blagoslov motorjev že imeli v Rogaški Slatini, Mirni Peči, na Polzeli … Pri nas v Šmarju bo blagoslov motorjev v  nedeljo, 28. aprila po sv. maši, ki je ob 10.15 uri. Motoriste lepo vabim k sv. maši. Z blagoslovom se želimo Bogu zahvaliti za to prevozno sredstvo in ga hkrati prosimo za njegovo varstvo in blagoslov pri vseh prevoženih kilometrih.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu aprilu za lepoto in snažnost naše župnijske cerkve in veroučnih prostorov skrbijo verniki iz Vrha in Močel.