1. RADIJSKI MISIJON NA RADIU OGNJIŠČE

Radijski misijon bo od 17. do 23. marca 2024. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval br. Štefan Kožuh, krajše nagovore pa bo pripravljal duhovnik Mitja Markovič. Posebnost letošnjega misijona bodo »prenosi« govorov iz krajev sv. Frančiška Asiškega. Vsebina premišljevanj pa bo v duhu »leta molitve«, kakor nas spodbuja papež Frančišek pred svetim letom. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22.00 in 24.00. V času radijskega misijona je petek, 22. marca načrtovan kot spovedni dan. Pri nas bo v župnijski cerkvi spovednik na razpolago med 8. in 11. uro ter med 16. in 18. uro. V Olimju pa bo spovednik za sv. spoved na razpolago med 8. in 18. uro. Lepo vabljeni.

 

TEDEN DRUŽINE 2024

Letos praznik Gospodovega oznanjenja bogoslužno obhajamo na soboto, 23. marca, ker je 25. marca veliki ponedeljek, 24. marca pa cvetna nedelja. Prav zato je tudi teden družine krajši, in sicer ga obhajamo od 19. do 23. marca. Teden družine je torej v močnih predprazničnih časih, ko so vse priprave usmerjene na veliko noč. Zato letos razmišljamo o tej neizbežni zakonitosti, da gre vsaka družina skozi svoje velikonočno tridnevje. Geslo tedna družine 2024 je Velikonočna skrivnost v družinskem življenju.

 

  1. JOŽEF – 19. MAREC

Litanije svetega Jožefa imajo petindvajset vzklikov. Ob prazniku sv. Jožefa, 19. marca sta v ospredju dva: Ženin božje Porodice in Zaščitnik svete Cerkve. Osnova vseh odlik svetega Jožefa je dejstvo, da je bil od vekomaj izbran za »ženina« – deviškega moža Marije, iz katere si je druga božja oseba po moči Svetega Duha privzela človeško naravo, da bi odrešila človeštvo. Jožef je bil z Marijo zvezan v resničnem zakonu, zato je pred postavo veljal za očeta učlovečenega Božjega Sina. Sv. maši sta ob 9. in 18. uri. Lepo vabljeni.

 

KRIŽEV POT

V petek, 22. 3. ob 17.30 uri je križev pot v župnijski cerkvi. Vodijo ga sodelavke in sodelavci Župnijske Karitas. V nedeljo, 24. 3. ob 15. uri pa je križev pot od župnijske cerkve do cerkve sv. Roka. Vodijo ga birmanci.  K temu križevemu potu še posebej vabljeni birmanci, starši in botri.

 

POSTNI SLAVILNI VEČERI

Pred nami je cvetna nedelja, ko se bomo spominjali Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem. V soboto po večerni sv. maši ste vabljeni, da se pridružite slavljenju ob razmišljanju o Jezusovem trpljenju. Med slavljenjem je tudi možnost za sveto spoved.

 

SVETA SPOVED V POSTNEM ČASU

Skozi ves postni čas smo povabljeni, da se pripravimo na praznik Jezusovega vstajenja – Veliko noč. V tem času je marsikdo izmed nas stopil na pot odpovedi in premagovanja. Prav je, da stopimo tudi k zakramentu sprave. Priložnost za sveto spoved je vsak dan pol ure pred sv. mašo. Prav tako pred nedeljskima sv. mašama ob 7. in 9. uro. V petek, 22. marca pa med 8. in 11. uro, ter med 16. in 20. uro.

 

SPOVED OTROK

V tem tednu je v času verouka za veroučence od 4. do 9. razreda spoved otrok v župnijski cerkvi.

 

MINISTRANTSKO SREČANJE

V sredo, 20. marca ob 17. uri je redno ministrantsko srečanje.  Ministranti, pridite. Pripravimo se na obrede velikonočnega tridnevja.

 

SREČANJE ALFA ZA BIRMANCE/KE

V petek, 22. marca ob 18. uri je v veroučnih prostorih pod Muzejem baroka za birmance in birmanke srečanje alfa.

 

BUTARE IN OLJČNE VEJICE ZA CVETNO NEDELJO

V petek, 15. marca so sodelavke in sodelavci Župnijske karitas izdelovali butare za cvetno nedeljo. Te butare vzamete domov in jih v na cvetno nedeljo ali pa v soboto prinesete k blagoslovu. Blagoslov butar je v soboto zvečer na začetku sv. maša in pri jutranji maši. Osrednji blagoslov je zunaj pred cerkvijo ob 10. uri – po maši ob 9. uri in pred mašo ob 10.15 uri. Vaš dobrovoljni dar za butare, oljčne vejice in rožice iz krep papirja je namenjen za delovanje Župnijske Karitas.

 

SREČANJE ROMARJEV ZA ITALIJO Od 4. do 7. aprila 2024 romamo k patru Piju v San Giovanni Rotondo. V sredo, 20. marca ob 18. uri bo med nas prišel predstavnik agencije Aritours, da nam še dá zadnja navodila za naše romanje. V kolikor še niste boste takrat tudi poravnali finančne obveznosti do romanja. Srečanje bo v veroučni učilnici pod Muzejem baroka v Šmarju. Lepo vabljeni.

ŽUPNIJSKI LIST

V tednu po veliki noči je župnijsko romanje v Italijo, zato bodo na veliko noč v župnijskem  listu zapisani mašni nameni za 14 dni. Če želite, da bo sv. maša po vašem namenu zapisana v župnijskem listu od 1. do 14. aprila, potem to sporočite do torka, 26. marca. Hvala za razumevanje.

 

ROMANJE V MEDŽUGORJE

Vabljeni ste, da se skupaj z župnijo Celje – Sv. Duh odpravimo na župnijsko romanje v Međugorje od 27. do 30. 4. 2023. Cena romanja v primeru polnega avtobusa je 175€. Vabljeni, da se prijavite v župnišču ali pa pri ga. Marinki Kralj na št. 031/658 455. Prostih je samo še nekaj mest.

 

GOSPODOVO OZNANJENJE – 25. MAREC

Mesto Nazaret je po vsem svetu že dva tisoč let znano po dogodku, o katerem poroča evangelist Luka in ki se ga spominjamo trikrat na dan – zjutraj, opoldne in zvečer, ko se oglasijo zvonovi in molimo: »Angel Gospodov je oznanil Mariji…« Preprosta nazareška deklica Marija je pristala na povabilo božjega poslanca nadangela Gabrijela, da postane mati učlovečenega božjega Sina. Marija je izrekla za zgodovino človeštva najpomembnejši »da« in s tem se je začel uresničevati božji načrt odrešenja. Zaradi velikega tedna liturgično – bogoslužno obhajamo praznik Gospodovega oznanjenja že v soboto, 23. marca. V ponedeljek je sv. maša od velikega tedna in ne od praznika.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V esecu marcu čistijo in krasijio župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Predela in Senovice.