ADVENTNI ČAS

V nedeljo, 3. decembra smo začeli letošnji adventni čas in pripravo na Božič. To je čas miru, hrepenenja in pričakovanja Jezusovega prihoda na svet. Adventni venec, ki ga imamo doma naj nas vabi k molitvi in pripravi na božične praznike. Svoja srca tako pripravimo, da bomo tudi mi začutili, da se bo Jezus tudi letos rodil v mojem srcu.

Otroci, pa so tudi letos pri uri verouka prejeli adventni koledar, ki nas vabi k dobrodelni akciji »Otroci za otroke«, ki je del svetovne otoške nabirke, ki jo organizira Papeška družba Svetega otroštva. Njen glavni cilj je, da otroci po vsem svetu postanejo sveti kot Jezus. Otroci so vsak dan povabljeni, da zmolijo kratko molitev za svoje vrstnike v drugih krajih sveta. V adventnem času pa se odppoveste kakšnemu priboljšku in znesek darujete za lačne otroke.

V lasnkem letu so otroci iz Slovenije zbrali skupno 89.932,51€. S tem denarjem je Misijonsko središče Slovenije podprlo kar 28 projektov v treh državah (Zelenortski otoki, Senegal, Slonokoščena obala). Lanska pomoč je bila namenjena za mladinske programe v župnijah, za nakup šolskih potrebščin, za prevoz in prehrano otrok, za izgradnjo skupnih prostorov, jedilnic in stranišč, ureditev piščančjih staj za samooskrbo skupnosti, za počitniške kampe za vzgojo mladih. Tudi letos vas prosimo za vaše darove.

 

ADVENTNA SV. SPOVED

Ko se pripravljamo na pomemben obisk, potem želimo tudi prostor bivanja temu primerno pripraviti… pospravimo kuhinjo, obrišemo prah, pomijemo tla, … V tem svetem adventnem času se pripravljamo na božič, ko se bomo še posebej spominjali, da se je pred več kot 2000 leti v Betlehemu rodil Božji sin. V tem času je prav, da pripravimo svoje srce in dušo na božični praznik, zato smo v tem svetem času še posebej povabljeni, da pristopimo k zakramentu sprave – k sv. spovedi.

Priložnost za sv. spoved je vsak dan pol ure pred sv. mašo. In to kar lahko storimo že danes ne odlašajmo na jutri… tudi s sveto spovedjo ne odlašajmo. 

 

ADVETNI TAIZEJSKI VEČER ZA MLADE

Škofijski odbor za mlade pripravlja adventni taizejski večer za mlade v petek, 15. decembra 2023 ob 20. uri v župniji Celje – Sv. Duh. Poleg molitve in petja taizejskih kanonov bo tudi priložnost za sveto spoved in nato druženje.

Dragi mladi iz naših župnij lepo vabljeni, da skupaj gremo na pot. Svojo udeležbo sporočite župniku Damjanu ali Roku Krumpaku.

 

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA

V soboto, 16. decembra se začenja Božična devetdnevnica. V času devetdnevnice so vsak dan razen v nedeljo sv. maše ob 18. uri. Otroci so lepo vabljeni, da v času devetdnevnice prinašajo k jaslim slamo, da se le te pripravijo za novorojenega Jezuščka. Ob koncu sv. maše  bodo otroci prejeli ovčko za domače jaslice. Kralja, ki prihaja, pridite molimo …

 

ZAHVALA

V nedeljo, 3. decembra smo imeli v župnijski cerkvi posebnega gosta – med nas je prišel sv. Miklavž, ki je razveselil skoraj 200 otrok. Pri obdarovanju otrok so mu pomagali zemeljski pomočniki. Iskrena hvala Župnijski Karitas, ki je pripravila darila. Prav posebej pa se zahvaljujem g. Miklavžu in angelčkom, da so si vzeli čas in prišli med nas.

 

SREČANJE MINISTRANTOV

V sredo, 13. decembra ob 17. uri so ministrantske vaje. Ministranti, lepo vabljeni.

DATUMI SLOVESNOTI BIRME IN OBHAJILA

S strani škofije smo duhovniki prejeli potrjene datume slovesnosti podelitve zakramenta sv. birme.

Šmarje pri Jelšah

– sv. birma: 18. maj 2024 ob 10. uri (birmovalec dekan Tadej Linasi)

– prvo sv. obhajilo: 26. maj 2024 ob 10.30 uri.

Zibika:

– prvo sv. obhajilo: 19. maj ob 10.30 uri.

– sv. birma: 25. maja 2024 ob 10. uri (birmovalec generalni vikar Rok Metličar)

Sladka Gora:

– prvo sv. obhajilo: 12. maj ob 10.30 uri.

Sv. Peter na Kristan Vrhu: v tem pastoralnem letu v tretjem razredu ni otrok. 

 

PRVOOBHAJANSKI DAN

V soboto, 16. decembra od 9. do 12. ure je za veroučence 3. razreda prvoobhajanski dan. Dobimo se ob 9. uri pri muzeju Baroka. Od 9. do 10. ure bo tudi za starše pripravljen program. Starši, lepo vabljeni, da se pridružite pripravi na božič.

 

PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR:

V župnijski pisarni oz. v zakristiji sta na razpolago Pratika (7,50 eur) in Marijanski koledar (3,50 eur).

 

ZORNICE – KRISTUS PRIHAJA

Adventni čas je decembrski čas, ko se liturgični čas odraža tudi v naravi. Tema je zagrnila svet, in vsak dan jo je več. Kljub temu ostaja upanje, da se bodo dnevi začeli daljšati in bo sonce premagalo noč. Zemlja razkriva, da je v tem temnem kraju luč in da luč zmaguje.

V Cerkvi se ta resničnost kaže s starim izročilom zornic. Te maše so dobile svoje ime po času svojega obhajanja. Obhajajo se namreč v temi, še pred zoro in se za razsvetljavo uporabljajo samo sveče. Zornice nam pomagajo, da se spomnimo in premišljujemo osrednjo resnico naše vere: tema je senca, ki preide in še hitreje beži, ko zagleda množico luči. Zornice bomo imeli od ponedeljka 18. do sobote 23. decembra. V tem času bo vsak dan sv. maša ob 6. uri zjutraj. Sv. maša bo ob svečah, ki jih boste dobili na začetku maše.

Te sv. maše so brez zapisanih namenov. Prav gotovo pa bo vsak v svojem srcu prinesel na oltar svoj osebni namen. Lepo vabljeni.

 

ŽUPNIJSKI LIST

Na 4. adventno nedeljo bo župnijski list za 14 dni. Kdor žali naročiti sv. mašo in jo imeti zapisano v Šmarskem zvončku med 25. decembrom in 7. januarjem  naj to stori do srede, 20. decembra. Hvala za razumevanje.

 

VABILO

Kulturni dom Šmarje pri Jelšah vabi na otvoritev slikarske razstave z naslovom Kalvarija osebno. Na razstavi bo predstavljenih 12 likovnih del, ki jih je ustvarjalo 12 uglednih slovenskih in tujih slikarjev ob letošnji 270. obletnici izgradnje šmarske Kalvarije. Otvoritev bo v četrtek, 14. decembra, ob 18h, v Galeriji Kulturnega doma. Vabljeni! 

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu decembru skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Globokega in Zadrž.