1. NOVEMBER – PRAZNIK VSEH SVETIH

V Katoliški cerkvi 1. novembra obhajamo slovesni in zapovedani praznik vseh svetih. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom, mučencem in vsem svetnikom.

Papež Gregor IV. (827-844) je ukazal, da se v vesoljni Cerkvi 1. novembra slovesno praznuje praznik vseh svetih. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800. Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju.Praznik vseh svetih je izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi mnogi drugi neimenovani možje in žene vseh časov, tudi naši dragi starši, bratje in sestre… Zaradi tega ob prazniku vseh svetih še posebej obiskujemo grobove naših dragih rajnih in ob njih molimo.V sredo, 1. novembra so sv. maše po nedeljskem dnevnem redu: ob 7.00, 9.00 in 10.15.

Ob 15. uri je v župnijski cerkvi molitev za rajne po namenu spominov, nato pa je na pokopališču blagoslov grobov.

Na ta dan je tudi navada, da se zvečer v cerkvi ali pa doma v krogu družine moli rožni venec za naše drage rajne. Naj ta navada ne izgine iz naše srede. Vzemite si čas in molite rožni venec za svoje drage rajne. Ob 18. uri je v župnijski cerkvi molitev rožnega venca.

 

MOLITVENI SPOMINI

V naših župnijah je navada, da ob prazniku Vseh svetih darujete za molitvene spomine. Na praznik Vseh svetih je v cerkvi ob 15. uri molitev za rajne po namenu spominov. Molitvene spomine za svoje drage rajne lahko napišete na poseben listič, ki je v cerkvi na stranskem oltarju sv. Mihaela ali sv. Križa ter na mizici pod korom. Dar, ki ga boste namenili ob tej priložnosti je namenjen za obnovo podružnične cerkve sv. Barbare.

 

MANJŠA SVEČA, ZA SOČLOVEKA SREČA

Ob prazniku Vseh svetih in dnevu spomina na umrle vas vabimo, da namesto množice sveč in rož, prižgete svečko manj, prihranjen denar pa namenite ljudem v stiski. Z nakupom posebne sveče Karitas skrbite za okolje, darujete za dobrodelne programe in ohranjate spomin na vaše rajne. Minljive sveče in cvetje naj zamenja naš dar za ljudi, ki so potrebni naše pomoči.

S tem, ko namenite svoj dar za svečo z logo Karitas ali Eko leska svečka pomagate, da lahko zasveti luč upanja tudi ljudem v stiski.

Priporočeni dar za svečo z logo Karitas ali Eko leseno svečko je 2€.

 

OBHAJANJE ZAHVALNIH NEDELJ Z DAROM HRANE

Ob praznovanju zahvalnih nedelj ste vabljeni k sodelovanju: »MOJ DAR ZAHVALNE NEDELJE«. V času zahvalnih nedelj smo še posebej povabljeni, da darujemo svoj dar za ljudi v stiski (osnovna živila: moka, sladkor, olje, krompir, testenine, mleko,riž, vložena zelenjava). Darove prinesete v cerkev in jih položite k oltarju. Lahko pa jih tudi prinesete na Karitas in sicer ob sredah med 17. in 18. uro.

 

ZAHVALNA NEDELJA PRI SV. TOMAŽU

V nedeljo, 29. oktobra ob 11.30 uri obhajamo zahvalno nedeljo pri p. c. sv. Tomaža. Lepo vabljeni.

PRESTAVITEV URE

V noči iz 28. na 29. november se ura prestavi na sončni čas, torej za eno uro nazaj. Sv. maše so tudi v tem zimskem času tako kot so sedaj: ob nedeljah 7.00, 9.00 in 10.15, med tednom prve tri dni zjutraj ob 8.00 in nato zvečer ob 18. uri.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu oktobru skrbijo za lepoto in snažnost našega svetišča in veroučne pprostore verniki iz Prelog, Bobovega in Male Pristave.

 

AKCIJA »PEŠEC, BODI VIDEN, BODI PREVIDEN«

V tem tednu se izvaja preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«. Akcijo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija v sodelovanju z Zvezo ZŠAM Slovenije. V ta namen so vam na razpolago kresničke, ki jih lahko vzamete na stranskih oltarjih.