LEPA NEDELJA PRI SV. MIKLAVŽU

Pred nami so lepe nedelje po podružničnih cerkvah. V nedeljo, 25. junija ob 10.30 uri obhajamo lepo nedeljo pri p. c. sv. Miklavža, zato v župnijski cerkvi ob 10.15 uri ne bo sv. maše. Ob zaključku sv. maše je tako imenovana »telovska« procesija s prošnjimi vzkliki. 

Mislim, da se človek premalo zaveda, da je odvisen od narave. Naravne ujme, kot so toča, neurja in poplave vzamejo pridelek zemlje in naredijo veliko škode, zato pri telovski procesiji prosimo: »Treska in hudega vremena. Reši nas, o Gospod.«

Prav tako je med nami ljudmi veliko nestrpnosti in celo sovraštva. Pojavljajo se nove bolezni.  Vsakič, ko gremo trgovino je za oddetek kakšna stvar oz. dobrina dražja. Ponekod primanjkuje hrane, zato pri telovski proceisiji prosimo: Kuge, vojske in lakote. Reši nas, o Gospod. Pridite, molimo in prosimo.

 

DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA: 25. in 26. junij

  1. in 26. junija je za našo župnijo molitveni dan. To je dan, ko smo še posebej povabljeni, da častimo Jezusa v sv. Rešnjem telesu. To je dan, ko želimo biti z Gospodom, navzočim med nami v sveti evharistiji.

Biti pred Najsvetejšim je milost. To je blagoslovljeni čas, saj ga posvetimo Jezusu, torej Bogu. To je čas druženja in pogovora z našim Odrešenikom, ki nam je izkazal ljubezen do konca, do smrti na križu.

Če v cerkev pridemo nekoliko zaskrbljeni, obremenjeni in obteženi z raznimi skrbmi, težavami, bolečinami, pa lahko iz cerkve odidemo potolaženi, opogumljeni, notranje obogateni, pomirjeni in posvečeni.  To pa se zgodi, če vse svoje skrbi, prošnje in zahvale  Jezusu položimo v dar.

Naj bodo minute ali pa ura, ki jo bomo preživeli v cerkvi pred Najsvetejšim v blagoslov in tolažbo nam samim in po nas našim bližnjim.

V nedeljo, 25. junija je sveta maša ob 7. uri zjutraj in po maši se izpostavi Najsvetejše do 9. ure. Ob 9. uri je sv. maša. Ob 10.30 uri obhajamo lepo nedeljo s telovsko procesijo pri sv. Miklavžu. Popoldan ob 17. uri se Najsvetejše ponovno izpostavi in sicer do 19. ure. Dan češčenja zaključimo z litanijami Srca Jezusovega in blagoslovom z Najsvetejšim.

V ponedeljek, 26. junija ob 8. uri sv. maša in po njej se izpostavi Najsvetejše do 10.15, ko je sv. maša. Najsvetejše se ponovno izpostavi ob 17. uri. Dan češčenja zaključimo ob 19. uri, ko je sveta maša. Pred mašo so litanije Srce Jezusovega z blagoslovom in nato sv. maša.

Ta dva dneva si še posebej vzemimo čas za molitev pred Najsvetejšim. Pridite in molimo.

 

POHOD NA SEDMERA TRIGLAVSKA JEZERA

Župnijska Karitas Organizira pohod na Sedmera triglavska jezera 8. in 9. julija 2023. Če bi se želeli pridružiti manjši skupini pohodnikov lepo vabljeni! Prijave in informacije sprejema Marjana Skale (031/423 244).

 

ŠMARSKI ZVONČEK

V mesecu juliju in avgustu bo župnijski list izhajal vsakih 14 dni. V tem času bo župnijski list izšel 2., 16 in 30. julija ter 13. in 27. avgusta. Če želite, da bodo mašni nameni vpisani, potem prosim, da sporočite pravi čas, najpozneje do četrtka pred izdajo župnijskega lista.

 

ORATORIJ 2023

Letošnje geslo oratorija »Stopi na pot!« vabi otroke in mlade, da izstopimo iz svoje cone udobja in se napotimo na pustolovščino svoje poklicanosti. Oratorij bo od 3. do 7. julija.

 

DUHOVNIKI JUBILANTI CELJSKE ŠKOFIJE

Jubileji nas združujejo med seboj in povezujejo z Gospodom. S številnimi jubilanti smo vsi vabljeni k zahvali in priprošnji za dar ter pomoč vztrajanja dani obljubi.

V letu 2023 so v Škofiji Celje naslednji duhovniki jubilanti, srebrnomašniki in zlatomašniki,  inkardinirani v celjsko škofijo:

25 let mašništva, posvečen leta 1998:

Matej Jakopič, vojaški vikar

50 let mašništva, posvečeni leta 1973:

Anton Krašovec, duhovni pomočnik v Župniji Šentjanž na Vinski Gori;

Alojz Podkrajnik, upokojeni župnik Župnije Zibika;

Franc Strašek, župnik v pokoju v Domu sv. Jožef v Celju;

Drago Svetko, v pokoju v Šentjakobu pri Ljubljani;

Mirko Škoflek, župnik Župnije Šempeter v Savinjski dolini.

 

Srebrnomašniki in zlatomašniki, rojeni na območju celjske škofije:

25 let mašništva:

  1. Krizostom Komar OFM, doma iz Župnije Rečica ob Savinji;

50 let mašništva:

Martin Bezgovšek, iz Nadškofije Maribor, doma iz Ž upnije Sv. Rupert nad Laškim;

Ivan Holobar, iz Nadškofije Maribor, doma iz Župnije Griže;

Rudolf Koželnik, iz Nadškofije Maribor, doma iz Župnije Zavodnje;

  1. Ivan Rojnik, iz nadškofije Maribor, doma iz Župnije Braslovče.

(Vir: Sporočila slovenskih škofij, Rok Metličar, str. 114)

 

VABILO

Dom Sv. Jožef Celje vabi na kresovanje na Jožefovem hribu, ki bo v soboto, 24. junija. Ob 18.30 sveta maša za domovino, ob 19.30 koncert Prifarskih muzikantov in ob 21.00 akademija pri kateri je slavnostna govornica dr. Rosvita Pesek. Vstop je prost.

Prav tako pa tudi vabijo na tradicionalni pohod po Slomškovi romarski poti, ki bo na dan državnosti v nedeljo, 25. junija na Frankolovo iz dveh smeri: iz Sloma pri Ponikvi ob 6. uri in iz Celja – sv. Jožef ob 8. uri. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu juniju skrbijo za čiščenje in krašenje našega svetišča ter veroučnih prostorov verniki iz Koretnega, Konuškega in Šerovega.