PRIPRAVA NA BIRMANSKO SLOVESNOST: V soboto, 20. maja ob 10. uri bo 54 birmancev in birmank prejelo zakrament sv. birme. V četrtek, 11. maja smo začeli z duhovno pripravo – z birmansko devetdnevnico v čast Sv. Duhu. V dnevih pred birmo je v času verouka spoved birmancev in birmank. V sredo, 17. maja ob 18.30 uri se bo birmovalec g. Tadej Linasi srečal z našimi kandidati za prejem zakramenta sv. birme in preveril njihovo znanje. Na to srečanje vabljeni tudi starši in botri. V četrtek, 18. maja od 16. ure naprej se čisti župnijska cerkev in uredi okolica (pokosi trava okoli cerkve in župnišča). V želji, da se vse to hitro naredi je potrebno veliko rok. Dragi starši vabljeni, da pridete in pripravite svetišče in okolico za sobotno slovesnost.

 

MINISTRANTSKI VIKEND: Spoštovani starši ministrantov. Od petka, 2. junija do nedelje, 5. junija bo potekal ministrantski vikend na Sladki Gori. Začeli bi v petek ob 17h, končali pa s sveto mašo na Sladki Gori ob 10.30. Del časa bomo namenili duhovni poglobitvi ob izbranem svetniku, molitvi, sv. maši, ministrantskemu izobrazevanju in sprostitvi ob igri in sportu. Zaradi organizacije programa prosimo za prijave otrok. Hkrati vabim na srečanje za starše ministrantov, ki bi bil predvidoma 17. maja po večerni sv. maši v župnišču Šmarje. Tedaj bi se se bolj detaljno pogovorili o ministrantskem vikendu. 

 

ŠMARNICE PRI OBNOVLJENEM KRIŽU PRI DOMU UPOKOJENCEV

Ob gradnji varovanih stanovanj se je odstranil križ, ki je stal ob cesti, ki vodi k domu upokojencev Šmarje. Križ se je shranil in pred tremi tedni je dobil svoje mesto – v parku pri Domu upokojencev Šmarje. V nedeljo, 21. maja ob 16. uri bo blagoslov obnovljenega križa s šmarnično pobožnostjo. Lepo vabljeni.

 

ŠMARNICE PRI BAČOVI KAPELI: Ob 100 letnici rojstva Marije Metličar, vabljeni v nedeljo, 21. maja 2023, ob 16. uri, k šmarnicam pri Bačovi kapeli na Vrhu nad Šmarjem.

 

PROŠNJI DNEVI IN PRAZNIK GOSPODOVEGA VNEBOHODA

Tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda v Cerkvi obhajamo »prošnje dneve«. Te dneve, ko prosimo Boga za blagoslov še kako potrebujemo. Marsikdo si misli, da vse potrebno za življenje prihaja samo s polic trgovin in veleblagovnic. A vsi dobro vemo, da na policah trgovin ne raste nič. Tam ne raste žito, iz katerega pečemo kruh, tam ne raste sadje in zelenjava, tam ne rasta trava za krmo živini, tam ne rastejo drevesa in njihovi sadeži. Vse to raste iz zemlje, v katero polagamo seme, ki mu dež in sonce dajeta rast. Ko se zavemo, da je vse to dar zemlje in neba, se zavemo, da ni samo po sebi umevno, da bomo po setvi tudi pobirali sadove (prim. Stanislav Zore, nadškof). Kmet se še posebej zaveda, da je odvisen od narave in vremena. Danes je tudi vedno več naravnih nevščenosti: neurja, toče, povodnje, mraz, … zato je potrebno prositi: treska in hudega vremena – reši nas o Gospod. Vabim vas, da si vzamemo čas in prosimo Boga za njegovo varstvo in blagoslov.  Pobožnost »prošnjega« dne je sestavljena iz procesije, pri kateri molimo rožni venec in litanije vseh svetnikov. Običajno v tem molitvenem vzdušju poromamo h kakšni podružnici, kjer se potem opravi tudi sveta maša z iskreno prošnjo za Božje varstvo in blagoslov. V ponedeljek, 15. maja ob 8. uri bo prošnja procesija od Ciglenečkega križa k sv. Barbari. V torek, 16. maja ob 8. uri je prošnja procesija od Kolarjeve domačije k sv. Roku. V sredo, 17. maja ob 8. uri je prošnja procesija od

Ostrožnikovega križa k sv. Lovrencu. V zavedanju, da vse, kar imamo in kar smo, prihaja od dobrega Boga, bomo prosili tudi letos: »Vsemogočni Bog, Stvarnik in Gospodar življenja, vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila bogate sadove. Varuj naša polja, vrtove, travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo, opustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo. Blagoslovi delo naših rok in našega duha doma in v službi. Amen!«

V četrtek, 18. maja obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov. Praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo.

Na praznik Gospodovega vnebohoda sta sv. maši ob 9. in 19. uri. Lepo vabljeni.

 

PRIJAVNICE – ORATORIJ 2023: Letošnje geslo oratorija »Stopi na pot!« vabi otroke in mlade, da izstopimo iz svoje cone udobja in se napotimo na pustolovščino svoje poklicanosti. Oratorij bo od 3. do 7. julija.Izpolnjene prijavnice za oratorij lahko oddate v soboto, 20., 27. maj in 3. junij po večerni sv. maši, ter v nedeljo 21., 28. maja in 4. junija ob 10. uri. Animatorji bodo prijavnice sprejemali pred cerkvijo.

 

ROMANJE: Od 14. do 17. septembra je medžupnijsko romanje v Vojvodino in Baranjo. Šli bomo z dvema avtobusoma. Prosta so še štiri mesta. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu maju skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov verniki iz Zastranja in Šmarja.