VELIKONOČNO VOŠČILO

»Jaz sem z vami vse dni, do konca sveta«

Dragi bratje in sestre v Kristusu, praznujemo najlepši in največji praznik človeštva, praznik zmage življenja nad smrtjo, praznik velike noči. Bog se je v Jezusu Kristusu razodel kot Bog življenja, kot Bog, ki vidi stisko svojega ljudstva, ki je vstopil v človeško zgodovino, ki je »vzel nase naše slabosti in si naložil naše bolezni« (Mt 8,17), da bi lahko človeška narava po njem dosegla novo življenje.

Velika noč je prehod iz starega v novo, iz smrti v življenje, iz zemeljskega v večno, pri čemer pa človek ni več prepuščen samemu sebi in svojim umrljivim močem. Vstali je svojim učencem pred odhodom k Očetu obljubil, da bo z njimi »vse dni, do konca sveta« (Mt 28,20). Z vstopom Božjega Sina v človeško meso, je človeku v njegovem telesu odprl »novo in živo pot« iz človeškega v Božje (Heb 10,20). To je pot, ki se uresničuje v življenju po njegovih besedah, po poti ljubezni, ki »ne išče svojega, se ne pusti razdražiti, ne misli hudega, se ne veseli krivice, veseli pa se resnice« (1 Kor 13,5-6), po poti gorčičnega zrna, ki pade v zemljo in umre, da lahko sprejme njegovo življenje in obrodi sad. Podaril nam je Očetovega Duha, ki prečiščuje naše misli, poglede in hotenja, da bi se lahko vedno bolj prepoznavali kot njegovi sinovi in hčere, ki se učimo živeti skupaj v občestvu Cerkve, da bi lahko uresničevali svoje poslanstvo.

Dragi bratje in sestre, to vero v moč Božjega življenja, ki je po Kristusovem trpljenju in vstajenju nepreklicno vstopilo v naše življenje, da ga dopolni in izpolni, želimo škofje deliti z vsemi prebivalci Slovenije. Naj veselje velikonočnega praznika okrepi vse ostarele, bolne in osamljene, vse begunce in nemočne. Naj blagoslov velike noči doseže vse naše rojake na tujem in vse ljudi dobre volje. Kristus je vstal za vse. Aleluja!

msgr. dr. Maksimilijan Matjaž,

celjski škof

 

Temu voščilu slovenskih škofov se pridružujemo tudi vaši duhovniki. Naj vas v teh dnevih nagovarja velikonočni pozdrav: »Kristus je vstal! Veselimo in radujmo se.«

 

VEROUK: V velikonočni osmini ni verouka. Z rednim veroukom bomo spet začeli v ponedeljek, 17. aprila.

Tečaj ALFA – 9. razred

V petek, 14. aprila ob 19. uri je zadnje srečanje ALFA pred birmo za veroučence 9. razreda. Drage birmanke in birmanci lepo vabljeni.

 

ŠMARSKI ZVONČEK

Od 26. do 29. aprila je romanje v Međugorje, zato bodo na 3. velikonočno nedeljo oznanila za 14 dni. Prosim, da tisti, ki bi želeli naročiti sv. mašo v času od 24. aprila do 7. maja, potem to storite najpozneje do četrtka, 20. aprila, sicer ne bo zapisana v Šmarskem zvončku. Hvala za razumevanje.

 

ORATORIJ 2023

V oratorijski zgodbi bomo spremljali preprostega hobita Bilba Bisagina, ki se pridruži škratom na nepozabni pustolovščini, da bi nazaj pridobili zaklad, ki jim ga je ukradel zmaj Smaug. Bilbo se na poti iz zapečkarja počasi spreminja v neslutenega junaka.

Letošnje geslo »Stopi na pot!« je vabilo vsem otrokom, mladim, staršem in vsem nam, da izstopimo iz svoje cone udobja in se napotimo na pustolovščino svoje poklicanosti. Oratorij bo od 3. do 7. julija. Že sedaj lepo vabljeni.

 

BLAGOSLOV MOTORJEV: Danes si ne moremo predstavljati življenja brez prometnih sredstev in prav je, da ta sredstva tudi blagoslavljamo. Ob godu sv. Krištofa, ki je zavetnik šoferjev navadno blagoslavljamo avtomobile. Blagoslov motorjev pa je običajno na začetku motoristične sezone, zato bo v  nedeljo, 23. aprila po sv. maši, ki je ob 10.15 uri blagoslov motorjev. Motoriste lepo vabim k sv. maši. Z blagoslovom se želimo Bogu zahvaliti za to prevozno sredstvo in ga obenem prosimo, da varuje vse tiste, ki so udeleženi v prometu. 

 

ROMANJE

Od 14. do 17. septembra je medžupnijsko romanje v Vojvodino in Baranjo. Šli bomo z dvema avtobusoma. Prostih je še 15 mest. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE ZA PRAZNIKE: V mesecu aprilu za naše svetišče in veroučne prostore skrbijo verniki iz Vrha in Močel.