POSTNI ČAS in KRIŽEV POT

V postnem času smo vabljeni, da stopimo na pot spokornosti. Naj bo to čas, čas redne molitve, obiska nedeljske maše, svete spovedi, dobrih del, odpovedi določeni razvadi ali dobrini…

Vsak postni petek, pol ure pred večerno sveto mašo, ob 17.30 je v župnijski cerkvi molitev križevega pota. V petek, 24. marca pri pobožnosti križevega pota sodelujejo birmanci in birmanke. Lepo vabljeni.

 

MINISTRANTSKO SREČANJE

Ministranti imajo v sredo, 22. marca ob 17. uri redno ministrantsko srečanje. Ministranti lepo vabljeni, da se pripravo na Velikonočne praznike.

 

SVETA SPOVED V POSTNEM ČASU: Ko se starejši ozremo v preteklost, vidimo, da se je marsikaj spremenilo. To, kar je bilo včasih nekaj običajnega sedaj postaja izjema. Marsikaj smo opustili. Človek daje velik poudarek v skrbi za telesno zdravja. Kaj pa za duhovno in duševno zdravje? Tudi za duševno zdravje je treba skrbeti in duša potrebuje zdravilo. Zdravilo za dušo je sv. spoved, zakrament božjega usmiljenja in odpuščanja. Priložnost za sveto spoved je vsak dan pol ure pred sv. mašo. Prav tako pred nedeljskimi sv. mašama ob 7. in 9. uro.

 

POSTNI POHOD k podružničnim cerkvam: V nedeljo, 19. marca ob 14. uri začnemo v župnijski cerkvi s prvim postnim pohodom, ki podružničnim cerkvam sv. Barbare, sv. Roka in sv. Tomaža. Ob začetku Tedna družine naj bo tudi naš pohod, pohod družin, zato družine lepo vabljene. Drugi postni pohod pa bo v nedeljo, 26. marca 2023 z začetkom ob 14. uri v župnijski cerkvi in nato bomo šli k p. c. sv. Miklavža in od tam k p. c. sv. Lovrenca. Lepo vabljeni.

TEDEN DRUŽINE

Med praznikom sv. Jožefa (19. marca) in Gospodovim Oznanjenjem (25. marec) v Katoliški cerkvi v Sloveniji obhajamo TEDEN DRUŽINE, ki letos poteka pod geslom MIR SE ZAČNE V DRUŽINI. Ob začetku tedna družine še posebej vabimo družine na postni pohod, ki bo v nedeljo, 19. marca s pričetkom ob 14. uri v župnijski cerkvi.

 

PRAZNIK GOSPODOVEGA OZNANJENJA

V soboto, 25. marca obhajamo praznik Gospodovega oznanjenja. Pri tem prazniku se spominjamo dogodka, ko je angel Gabriel Mariji oznanil, da bo spočela od Svetega Duha in rodila otroka, ki bo Božji Sin. Marija se je sprva ob angelovem pozdravu prestrašila, toda na koncu se je kljub temu, da vsega ni razumela, prepustila Božji volji in rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (prim. Lk, 1,26-38).

Ta praznik obhajamo ravno devet mesecev pred Jezusovim rojstvom oziroma božičem, ki ga praznujemo 25. decembra. Pri tem se zastavlja vprašanje, kateri datum je bil izhodišče za drugega. Sodobni raziskovalci menijo, da je bilo izhodišče oznanjenje Mariji. 25. marca je pomladansko enakonočje in v starih časih je ta dan veljal za dan stvarjenja sveta in ravno zato tudi za dan Jezusovega spočetja, s katerim je bil položen temelj za novo stvarjenje. Ta dan tudi praznujemo materinski dan. Po Marijinem materinstvu je posvečeno materinstvo vseh mater sveta. Vsem mamam iskrene čestitke in hvala, ker ste sprejele in podarile življenje. Na praznik Gospodovega oznanjenja, v soboto, 25. marca sta sveti maši ob 9.  in 18. uri. Lepo vabljeni.

 

FILM O SLOMŠKU:

V petek, 24. marca, ob 19. uri je v dvorani Kina Šmarja projekcija filma Srečen bo čas, ki je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje. Film Srečen bo čas je celovečerni film o svetniškem kandidatu Antonu Martinu Slomšku. Vstopnice dobite v župnišču oz. pred ogledom filma v Kulturnem domu Šmarje.

Lepo vabljeni k ogledu filma.

 

ROMANJE

Od 14. do 17. septembra ste lepo vabljeni, da se pridružite medžupnijskemu romanju v Vojvodino in Baranjo. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu marcu skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Predela in Senovice.