MOLITVENO SREČANJE ČLANOV ŽPS IN KLJUČARJEV je v ponedeljek, 13. marca ob 19. uri. Lepo vabljeni.

 

MINISTRANTSKO SREČANJE je v sredo, 15. marca ob 17. uri. Začnemo že s pripravo na Velikonočne praznike. Lepo vabljeni.

 

Tečaj ALFA – 9. razred je v petek, 17. marca ob 18. uri. Drage birmanke in birmanci lepo vabljeni. Srečanje ALFA spada k redni pripravi na birmo.

 

POSTNI ČAS in KRIŽEV POT

V postnem času smo vabljeni, da stopimo na pot spokornosti. Naj bo to čas, čas redne molitve, obiska nedeljske maše, svete spovedi, dobrih del, odpovedi določeni razvadi ali dobrini…

Vsak postni petek, pol ure pred večerno sveto mašo, ob 17.30 je v župnijski cerkvi molitev križevega pota. Lepo vabljeni.

 

POSTNE BIBLIČNE KATEHEZE

V mesecu marcu naš škof Maksimilijan Matjaž pripravlja postne biblične kateheze ob Matejevem evangeliju, ki ga v letošnjem liturgičnem letu prebiramo ob nedeljah. Te postne kateheze so ob sredah od 20. do 21. ure. Te spletne kateheze lahko spremljate preko ZOOM aplikacije in se tako pridružite poslušalcem. Vse zainteresirane prosim, da se obrnete na g. Janeza Kozinca oz. več informacij dobite na spletni strani škofije Celje (https://skofija-celje.si/postne-biblicne-kateheze-s-skofom-maksimilijanom/).

 

POSTNA POHODA k podružničnim cerkvam

V postnem času je ob nedeljah ob 15. uri običajno križev pot po poti Kalvarije k sv. Roku. Obveščeni smo bili, da se bo 20. februarja 2023 pot kalvarije začela obnavljati in zaradi tega je pot zaprta. Odločili smo se, da namesto križevega pota po poti kalvarije imamo dva postna pohoda k podružničnim cerkvam naše župnije. Naš postni pohod začnemo in končamo v župnijski cerkvi.

Prvi postni pohod je v nedeljo, 19. marca 2023. Ob 14. uri se zberemo v župnijski cerkvi, kjer zmolimo za blagoslov in zapojemo pesem. Nato nas pot mimo Doma upokojencev vodi k sv. Barbari, da se prepričamo, da je obnova strehe cerkve resnično potrebna J. Od p. c. sv. Barbare nas pot vodi k p. c. sv. Roka in od tam še k p. c. sv. Tomaža.

Drugi postni pohod pa bo v nedeljo, 26. marca 2023 in sicer bomo šli k p. c. sv. Miklavža in nato k sv. Lovrencu. Lepo vabljeni.

  1. JOŽEF – 19. marec

God in praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika obhajamo 19. marca.

Kolikor je zanesljivo znanega o sv. Jožefu, je zapisano v evangelijih po Mateju in Luku (prim. Mt 1,1–2,23; Lk 1,5–2,52). Genealogija obeh evangelijev ga uvršča med potomstvo kralja Davida (prim. Mt 1,16; Lk 1,27). Čeprav je bil kraljevskega rodu, Jožef ni bil bogat. Po vsej verjetnosti je bil reven, kar je razvidno iz daru samo »dveh grlic ali dveh golobov« (Lk 2,24) ob Jezusovem darovanju v templju (bogatejše družine so bile po judovski postavi dolžne darovati več, prim. 3 Mz 12,8). Jožefova družina je izvirala iz Betlehema v Judeji, vendar se je on preselil v Nazaret v Galileji, kjer je opravljal tesarsko obrt. Jožef se v evangelijih zadnjič omenja ob Jezusovem obisku templja v starosti približno 12 let (prim. Lk 2,41–52). Predvidevamo, da je Jožef umrl že pred začetkom Jezusovega javnega delovanja.

Evangeliji nam kljub skopim podatkom rišejo sorazmerno jasno podobo o Jožefovi osebnosti. Bil je zvest in potrpežljiv mož, pokoren Božji volji glede njegovega življenjskega načrta, ob čemer je sprejel tudi vse spremljajoče težave. Evangelist Matej ga imenuje »pravičen« (Mt 1,19), saj je dojel načrt, ki ga je imel Bog z Marijo, in se zavestno vključil vanj tako, da je sprejel, zaščitil in poskrbel za svojo družino.

Jožef je zavetnik umirajočih, saj je ob predpostavki, da je umrl pred začetkom Jezusovega javnega delovanja, umrl v družbi Jezusa in Marije, kar za kristjane predstavlja idealen način, kako zapustiti zemeljsko življenje. Jožef je zavetnik očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin. (vir: https://katoliska-cerkev.si)

 

FILM O SLOMŠKU

Pred nami je nov filmski mejnik v slovenski katoliški produkciji, celovečerni film o svetniškem kandidatu Antonu Martinu Slomšku. Sodoben filmski portret odkriva ozadje njegovega vizionarskega dela. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bokih drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. Stoletja doživljali preporod. Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje.

Projekcija filma bo v petek, 24. marca, ob 19. uri v dvorani Kino Šmarje. Vstopnice dobite tudi v župnišču. Lepo vabljeni.

Lepo vabljeni.

 

ROMANJI: V letu 2023 sta predvideni romanji v Međugorje od 26. do 29. aprila in z agencijo Aritours od 14. do 17. septembra v Vojvodino in Baranjo. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu marcu skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Predela in Senovice.