EDINA BITKA

Med napuhom in ponižnostjo se bije edina bitka v človekovem življenju, napuh nam je bolj nevaren kot ogenj, je prepričan dominikanec Marie-Dominique Molinié. Napuh namreč zavrača ljubezen in obenem resnico, da smo odvisni od Boga in bližnjega; ne vidi, da smo »bili tako brezizhodno pritisnjeni ob dno, da je bila za rešitev iz tega dna potrebna posebna božja intervencija«. Noče poklicati na pomoč, ne potrebuje nikogar.

Ali ste pri spovedi že kdaj rekli, da ste recimo včeraj ob treh zagrešili greh napuha? Ste pri sebi uspeli spregledati ta največji greh, ki dremlje v globinah vsakega drugega greha in se skrije celo pod velikodušna in pobožna dejanja? Da prav nihče izmed nas ni precepljen nanj in da so vsi drugi grehi v primerjavi z napuhom prava malenkost, vidimo že iz tega, s kako bogatim besednim zakladom ga lahko opišemo. Je prevzetnost, domišljavost, oholost, ošabnost, nastopaštvo, nadutost, vsevednost, nečimrnost, ničevost, samovšečnost, samozadostnost, samoljubje, aroganca, zaničljivost, podcenjevanje, brezobzirnost, tekmovalnost, primerjanje, »svoj prav«, pretirano dostojanstvo in ponos … Naštevanju kar ni konca.

Napuh, ta v celoti duhovni in zato toliko bolj prefinjeni smrtonosni greh, kot ga opiše C. S. Lewis, se razprostira skozi vso človeško zgodovino in vedno znova zahteva naš povratni bojni arzenal. Ta je vedno isti: dokler smo prevzetni, se Bog umika; ko se odločimo za ponižnost, smo rešeni. Ne gre za ponižnost v obliki napačne skromnosti, kot nam jo predlaga princ mlačnosti in ki nas drži v udobju in lenobi; ponižnost je velikopoteznost, trdo delo, hvaležnost Ustvarjalcu. »Mogočni je storil čudeže zame,« z upravičenim ponosom izusti Marija. In ko apostol Pavel v pismih mrzlično našteva lastne nazive, zasluge, kvalitete in celo stiske in bridkosti zaradi Kristusa, tega ne počne zaradi bahanja, ampak da bi pokazal, »Da je vse v njegovem življenju sad božje pobude« piše Guillaume de Menthiére. Ponosen zgolj na to, da je Jezusov služabnik, Pavel ne razpravlja niti minute za naslanjanje ob svojih nespornih apostolskih uspehih ali za primerjanje z drugimi. Ponižno teče naprej, do srečnega zadnjega koraka (2 Tim 4,7).

Če bi slekli neumni kostum napuha, v katerem tičimo do vratu; če bi se pogledali v ogledala resnice in ponižnosti, v mnoga; če bi nehali nastopati pred drugimi ali se bati za svoje »dobro ime« – koliko zgodb bi se razpletlo drugače; koliko manj nesrečnih koncev bi bilo? (vir: Darja Šneberger Brežnik, Božje Okolje, leto 48, št. 1/2023, str. 3).

 

VEROUK

Župnik je zaradi bolezni te dni odsoten, zato tisti veroučenci, ki jih uči župnik ta teden nimajo verouka.

 

POSTNI ČAS in KRIŽEV POT nas vabita, da stopimo na pot spokornosti. Naj bo to čas, čas redne molitve, obiska nedeljske maše, svete spovedi, dobrih del, odpovedi določeni razvadi ali dobrini…Ob petkih ste lepo vabljeni, da pol ure pred sveto mašo skupaj molimo križev pot in prehodimo pot Jezusovega trpljenja. Ker je pot Kalvarije zaprta, ste v nedeljo, 12. marca lepo vabljeni h križevem potu na Sladko Goro. Ob 15. uri se zberemo v župnijski cerkvi na Sladki Gori in nato se podamo proti podružnični cerkvi sv. Mihaela.

 

MOLITVENO SREČANJE ČLANOV ŽPS IN KLJUČARJEV

Zaradi bolezni župnika bo redno molitveno srečanje članov ŽPS in ključarjev v ponedeljek, 13. marca ob 19. uri.

 

ZAHVALA ZA VAŠ DAR

Danes, ko obhajamo prvo nedeljo v mesecu je darovanje okoli oltarja in je vaš dar namenjen za obnovo podružnične cerkve sv. Barbare. Iskrena hvala za vaš dar.

Hvala tudi zato, da ob pogrebih namesto za sveče in cvetje svoj dar namenjate za potrebe župnije – za obnovo podružnične cerkve sv. Barbare.

 

FILM O SLOMŠKU

Pred nami je nov filmski mejnik v slovenski katoliški produkciji, celovečerni film o svetniškem kandidatu Antonu Martinu Slomšku. Sodoben filmski portret odkriva ozadje njegovega vizionarskega dela. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bokih drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. Stoletja doživljali preporod. Srečen bo čas  je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo i nji vdano posvetil celo svoje življenje. Projekcija filma bo v petek, 24. marca, ob 19. uri v dvorani Kino Šmarje. Vstopnice dobite tudi v župnišču. Lepo vabljeni.

ROMANJE: Lepo vabljeni na romanje z agencijo Aritours od 14. do 17. septembra v Vojvodino in Baranjo. Prijave zbirmo v župnišču.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu marcu skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz    Predela in Senovice.