SVEČNICA –- PRAZNIK JEZUSOVEGA DAROVANJA V TEMPLJU

Praznik Gospodovega darovanja v templju je štirideseti dan po božiču, kolikor časa traja očiščevanje porodnice po postavi. (Prvotno ime tega praznika je bilo Marijino očiščenje.) Na svečnico se še enkrat spomnimo božiča. Ta »luč v razsvetljenje poganom«, kot je vzkliknil Simeon, je prišla na svet po Božjem Sinu.

Sicer se je božični čas zaključil že z nedeljo Jezusovega krsta (letos 8. januarja),  toda v ljudski zavesti in pobožnosti je šele s svečnico pravi sklep božične dobe. Zato večina župnij in vernikov pospravi jaslice in dokončno preneha s petjem božičnih pesmi šele 2. februarja. Običaj blagoslova sveč na svečnico je povezan s Simeonovo napovedjo, da bo Jezus prinesel luč in odrešenje svetu. Na praznik Jezusovega darovanja v templju, v četrtek, 2. februarja sta praznični sv. maši ob 9. in 18. uri. Pri obeh svetih mašah bo blagoslov sveč, ki jih boste lahko vzeli domov. Dar za svečo je 1€. Nekaj pregovorov ob tem prazniku: »Ako je svečnica zelena, bo cvetna nedelja (ali: Velika noč) snežena. Če na svečnico od strehe kane prej ko od sveče, ne bo še kmalo konec zimske nesreče. Ko svečnica pride, skoraj zima odide.«

 

GOD SVETEGA BLAŽA in prvi petek

Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro opisuje, da je bil sv. Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v mestu Sebaste v Armeniji. Živel je med 3. in 4. stoletjem, mučeniške smrti pa naj bi najverjetneje umrl leta 316. Ko je začel cesar Licinij kristjane preganjati, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Nasproti mu je prihitela vdova s svojim edinim sinom ter jokaje prosila svetnika, naj ji reši dragega edinca gotove smrti, saj je požrl ribjo kost in se je skoraj zadušil. Sv. Blaž je pomolil, mladeniča blagoslovil in ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam je šel naprej v trpljenje in mučeniško smrt. V povezavi s tem čudežem Cerkev vsako leto podeljuje Blažev blagoslov. V petek, 3. februarja obhajamo god sv. Blaža. Kljub temu, da je to prvi petek v mesecu bo ob 9. uri sv. maša v p. c. sv. Sv. Roka. Zvečer pa je sv. maša ob 18. uri v župnijski cerkvi. Pri obeh svetih mašah bo Blažev blagoslov. Lepo vabljeni.

 

VEROUK: Zaradi zimskih počitnic ta teden ni verouka. Z veroukom spet začnemo v ponedeljek, 6. februarja.

 

ROMANJE KRIŽA MLADIH: V pripravi na Svetovni dan mladih, ki bo v Lizboni, na Portugalskem leta 2023 po naših dekanijah roma križ mladih. V vsaki dekaniji križ ostane teden dni. V naši dekaniji Kozje – Rogatec – Šmarje pri Jelšah bo od 29. januarja do 5. februarja.

V naši župniji bo križ mladih v petek, 3. februarja. Ob 18. uri je večerna sv. maša, pri katerem bomo prisluhnili nagovoru ob romanju križa mladih in nato slavljenje ob križu. Mladi, lepo vabljeni.

 

PRVA SOBOTA: Po večerni sv. maši lepo vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim. Najsvetejše je izpostavljeno do 21. ure.

 

PRVA NEDELJA: Prihodnja nedelja je prva v mesecu, zato je tudi darovanje okoli oltarja – »ofer« za obnovo naše podružnične cerkve sv. Barbare. Zahvaljujemo se vam za vsak vaš dar, ki ga namenite za obnovo cerkve ali potrebe župnije. Iskrena Bog povrni.

 

DOBRODELNI KONCERT »SKUPAJ DELAJMO ZA DOBRO«

Dragi župljani in župljanke. Ob božičnih blagoslovih domov ste bili seznanjeni, da moramo letos obnoviti streho p. c. sv. Barbare. Zbrati moramo okoli 120.000€.

V ta namen zbiramo denarna sredstva na različne načine: *z darovi prvih nedelj; *vabljeni ste, da ob pogrebu namesto za sveče ali cvetje namenite svoj dar za obnovo strehe naše podružnične cerkve sv. Barbare. Ob tem prejmete podobico, ki jo namesto sveče ali cvetja položite k žari umrlega; *svoj dar lahko prinesete tudi v župnišče ali pa nakažete na TRR župnije: SI56 0400 1004 7403 016.

Za obnovo strehe podružnične cerkve sv. Barbare pa tudi pripravljamo DOBRODELNI KONCERT z naslovom »SKUPAJ DELAJMO ZA DOBRO«. Vabljeni ste, da se ga udeležite v nedeljo, 19. februarja ob 16. uri v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah . Nastopili bodo: skupina ZAKA PA NE, ans. SLOVENSKI ZVOKI, ans. LUN’CA, IL DIVJI in Ana FERME. Program bo povezovala Janja Ulaga, glavna urednica radia Veseljak. Od 1. februarja  bodo na razpolago vstopnice, ki jih dobite v župnišču, po nedeljskih sv. mašah in tudi pri članih župnijskega sveta. Priporočeni dar za vstopnico je 15€.

Že vnaprej hvala, ker boste prisluhnili našemu vabilu.

 

ŽUPNIJSKA KARITAS ŠENTVID PRI GROBELNEM vabi v nedeljo, 5. februarja 2023, ob 15. uri na dobrodelni koncert »Z ROKO V ROKI« ob peti obletnici delovanja župnijske Karitas. Koncert bo v Gasilsko-kulturnem domu Šentvid pri Grobelnem. Prostovoljni prispevki so namenjeni za potrebe ljudi v stiski iz župnije Šentvid.

Nastopili bodo: Kvartet Pušeljc, plesni studio Zvončica, Joškova banda, Otroški PVZ Šentvid, VDC Šmarje, skupina Šentrog, Moški PVZ Šentvid, VS sv. Vid, cerkveni mešani PVZ Šentvid, Tobija Gajšek in Martin Planinšek, Maša Juhart. Lepo vabljeni.

 

PREDVIDENI DATUMI SLOVESNOSTI  SV. OBHAJILA IN BIRME

Slovesnost prvega sv. obhajila:

Sladka Gora –  nedelja, 21. maj ob 10.30 uri;

Kristan Vrh – nedelja, 14. maj ob 10. uri, in

Šmarje pri Jelšah – nedelja 28. maj ob 10.15 uri.

Slovestnost podelitve zakramenta sv. birme bo na Sladki Gori v soboto, 13. maja ob 10. uri, v Šmarju pri Jelšah pa v soboto, 20. maja ob 10. uri. 

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu februarja skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore  verniki iz Predence, Vinskega vrha, Cerovca, Kamenika in Ješovca.

Vernikom iz Dragomilega, Dola, Brecljevega, Draškovega sela in Jazbin se iskreno zahvaljujem, da ste skrbeli za lepoto in snažnost župnijske cerkve in veroučnih prostorov.