ADVENTNA SVETA SPOVED Na božične praznike se pripravimo tudi tako, da pristopimo k zakramentu sprave – to je k sveti spovedi. Za sveto spoved je priložnost vsak dan pred sveto mašo. Lepo vabljeni. Ne odlašajmo na zadnje dneve. Stara spovednica se je prestavila v stransko kapelo, kjer je glavni oltar. Na njeno mesto pod korom pa pride nova spovednica.

 

SVETOPISEMSKO SREČANJE V četrtek, 15. decembra ob 19.30 uri lepo vabljeni na biblično srečanje, ki bo v prostoru  veroučne učilnice.

 

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA V petek, 16. decembra se začenja Božična devetdnevnica. To je neposredna priprava na praznik Jezusovega rojstva. Sv. maše so ob 18. uri. Otroci so lepo vabljeni, da v času devetdnevnice prinašajo k jaslim slamo, da se le te pripravijo za novorojenega Jezuščka. Ob koncu sv. maše  bodo otroci prejeli ovčko za domače jaslice. Kralja, ki prihaja, pridite molimo …

 

ZORNICE – KRISTUS PRIHAJA

Adventni čas je decembrski čas, ko se liturgični čas odraža tudi v naravi. Tema je zagrnila svet, in vsak dan jo je več. Kljub temu ostaja upanje, da se bodo dnevi začeli daljšati in bo sonce premagalo noč. Zemlja razkriva, da je v te m temnem kraju luč in da luč zmaguje.

V Cerkvi se ta resničnost kaže s starim izročilom zornic. Te maše so dobile svoje ime po času svojega obhajanja. Obhajajo se namreč v temi, še pred zoro in se za razsvetljavo uporabljajo samo sveče.

Simbolika svetlobe je v prižiganju svečk, ki kaže, da združitev številnih majhnih lučk premaga temo. Zares, ko vsi prižgemo svoje lučke in jih ne skrivamo pod mernik, lahko razsvetlimo svet in zlahka uničimo temo pred nami.

Zornice so lepa navada Cerkve, ki nam pomaga vstopiti v advent. Pomagajo nam, da se spomnimo in premišljujemo osrednjo resnico naše vere: tema je senca, ki preide in še hitreje beži, ko zagleda množico luči.

Vem, da tega nismo vajeni. Tudi jaz ne. Začnimo z zornicam letos v času božične devetdnevnice. Od 16. decembra bo vsak dan razen v nedeljo sv. maša ob 6. uri zjutraj. Sv. maša bo ob svečah, ki jih boste dobili na začetku maše. To bo sv. maša brez namenov, bo pa lahko vsak od vas v srcu prinesel na oltar svoj osebni namen. Lepo vabljeni.

 

PREDAVANJE – RADOSTI IN PASTI NOVE TEHNOLOGIJE

Spoštovani starši in vsi ostali! V adventnem času bo v petek, 16. 12. 2022 po večerni sveti maši, ob 19. uri v veroučnih prostorih srečanje za vas in sicer z naslovom: » RADOST IN PASTI NOVE TEHNOLOGIJE!«

Živimo v času, ko se velikokrat ne znajdemo kako postaviti meje, oziroma pravilno uporabljati novo tehnologijo, zato velikokrat pride do zasvojenosti.

Z nami bo MIHA KRAMLI, terapevt in vodja centra za zdravljenje odvisnosti. Strokovnjak, ki se je pred dobrimi dvajsetimi leti začel ukvarjati predvsem s problematiko prepovedanih drog, se zadnje čase dnevno srečuje z zasvojenimi s pametnimi elektronskimi napravami. Po oceni danes že več kot 50 odstotkov otrok in mladostnikov preživi prosti čas v virtualnem svetu, ne resničnem. To je problem. Z njim se bo morala spopasti civilizacija. Miha Kramli pravi, da smo z ekrani posegli že v otroške zibelke.

Toplo priporočam to srečanje, ki bo vsem nam pomagalo pri vzgoji in osveščenosti. Srečanje bo v veroučni učilnici. Lepo vabljeni!

 

SLAVILNI VEČER Vsako tretjo soboto po večerni sv. maši ste lepo vabljeni k slavilnemu večeru. Ob prepevanju slavilnih pesmi in spevov, ter premišljevanju Božje besede slavimo Gospoda. Ta večer bomo obogatili tudi s Taizejskimi spevi. Skupaj molimo in slavimo Boga. Slavljenje bo v soboto, 17. decembra po večerni sv. maši. Lepo vabljeni, da se nam pridružite!

 

BOŽIČNI BLAGOSLOV DOMA

V nedeljo, 25. decembra obhajamo praznik Jezusovega rojstva. V spomin na ta dogodek v cerkvi in tudi po domovih postavljamo jaslice. Pri nas je običaj, da po prazniku Jezusovega rojstva duhovnik obišče domove in blagoslovi jaslice in dom.

Tudi letos bomo duhovniki prišli k vam. Z božičnimi blagoslovi bomo začeli v ponedeljek, 26. decembra. Na 4. adventno nedeljo bo Šmarskemu zvončku priložen list z razporedom božičnih blagoslovov. V kolikor bo možno bo po istem razporedu, kot je bilo prejšnja leta. Vabimo pa tiste, ki živite v bloku ali ste se priselili, da nas obvestite, da želite prejeti božični blagoslov doma.

 

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA

Akcijo Luč miru iz Betlehema vsako leto spremlja poslanica, ki ljudem vsakič prinaša novo sporočilo. 

Z letošnjo poslanico VSTANI IN SVETI želijo poudariti pomen vljudnosti in spoštovanja med nami. Tako se namreč gradi mir, ki ga oznanja in prinaša božični dogodek, prihod Božjega Sina na svet. Tako se prižiga luči, ki jih človek človeku ne more dati drugače, kakor da ta luč postane on sam. In za to je potrebna samo drobna odločitev, da bomo drug z drugim spet ravnali kot s človekom, ki ima svojo vrednost in svoje dostojanstvo. Začnimo torej z lepo besedo, ki rodi nekaj lepega. Pozdravljajmo se. Bodimo vljudni drug do drugega. Tako se bo Bog, ki je Beseda, med nami rodil tudi letos. V naših besedah.

Skavti iz Šentjurja bodo tudi med nas prinesli Luč miru iz Betlehema. Vse nas vabijo, da se pridružimo in to Luč sprejmemo in jo ponesemo na svoje domove. Plamen bodo med nas prinesli, 18. decembra, ko bomo na adventnem vencu prižgali že četrto svečo. Naj Luč miru iz Betlehema gori v naših srcih, družinah, župniji, domovini in svetu. 

 

PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR

V župnijski pisarni oz. v zakristiji sta na razpolago Pratika (7,00 eur) in Marijanski koledar (3,00 eur).

 

VERSKI TISK V LETU 2022

Dragi župljani in župljanke!

Vabim vas, da obnovite naročnino, prav tako pa vabim tudi nove naročnike. Tednik Družina ali mesečnik Ognjišče oz. druge verske revije lahko naročite tudi po pošti.

Celoletne naročnine za verski tisk znašajo:

Družina do 31. januarja 149€, kasneje 166,40€.

Ognjišče v župnišču 37,40€, po pošti pa 38,90€.

Misijonska obzorja 9€.

Hvala ker ste naročnik verskega tiska.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu decembru skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Globokega in Zadrž.