ADVENTNI ČAS: V nedeljo, 27. november smo začeli letošnji adventni čas in s tem pripravo na praznik Jezusovega rojstva. Pri uri verouka so veroučenci/ke dobili/e adventni koledar.

Dragi otroci! Tudi v letošnjem adventu ste vabljeni k dobrodelni akciji »Otroci za otroke«, ki je del svetovne otroške akcije, ki se imenuje »Children helping children«, preko katere otroci po vsem svetu darujete za uboge otroke po svetu. Vaša majhna odpoved je v revnih deželah rešila že mnogo življenj. V lanskem letu ste otroci iz Slovenije zbrali skupno kar 82.l68,71 €. S tem denarjem smo lahko podprli kar 20 projektov za pomoč otrokom v Afriki.

Na sredi Adventnega koledarja je kartonček, iz katerega sestavite škatlico kot nabiralnik. Vsak dar je dragocen, četudi je samo malo drobiža. Pomembno je, da darujemo z veseljem in z mislijo na otroke v misijonih. Ob prazniku Jezusovega rojstva zbrane darove v misijonskem hranilniku položite k jaslicam v cerkvi.

 

ADVENTNA SVETA SPOVED: Na božične praznike se pripravimo tudi tako, da pristopimo k zakramentu sprave – to je k sveti spovedi. Za sveto spoved je priložnost vsak dan pred sveto mašo. Lepo vabljeni. Ne odlašajmo na zadnje dneve. Stara spovednica se je prestavila v stransko kapelo, kjer je glavni oltar. Na njeno mesto pod korom pa pride nova spovednica.

 

ZAHVALA: V nedeljo, 4. decembra je med nas prišel sv. Miklavž, ki je razveselil veeliiikoo otrok. Pri tem so mu pomagali tudi zemeljski pomočniki. Še posebej se zahvaljuje Župnijski Karitas, ki je pripravila darila.

 

SREČANJE VSEH ŽUPNIJSKIH SODELAVK in SODELAVCEV

Ob izteku tekočega koledarskega leta imajo razni kolektivi družabna srečanja. Prav je, da se ob posebni priložnosti dobimo tudi župnijski sodelavci. V sredo, 7. decembra vabim vse župnijske sodelavce: člane Župnijskega pastoralnega sveta – prejšnji in novi sestav, ključarje vseh cerkva, gradbeni odbor – gospodarski svet, pevke in pevce vseh zborov, organiste, člane Župnijske Karitas, mladinske skupine, bralce in ministrante na družabno srečanje. Ob 17. uri je sv. maša in nato družabno srečanje v prostorih veroučne učilnice.

Drage sodelavke in sodelavci lepo vabljeni.

 

MINISTRANTKO SREČANJE: Ministranti imajo v četrtek, 8. decembra ob 17. uri redno ministrantsko srečanje. Ob 18. uri je praznična sv. maša, zato bodo ministranti imeli asistenco: kadilnica, sveče, …. Lepo vabljeni.

 

MARIJINO BREZMADEŽNO SPOČETJE – 8. december

Marijo je Bog izbral za odločilno nalogo v zgodovini odrešenja. Sodelovala naj bi na prav poseben, edinstven način pri izvedbi večnega božjega načrta. Njeno sodelovanje je bilo pomembno za ves svet in za vso človeško zgodovino. Nihče od ljudi (pa tudi ne od angelov) ni imel poslanstva, ki bi bilo po vzvišenosti in pomembnosti podobno Marijinemu. Cerkev je sicer »zidana na temelju apostolov in prerokov« (Ef 2,20); kljub temu pa Marijina naloga daleč presega njihovo poslanstvo, saj je s svojim svobodno izrečenim »zgodi se« odprla vstop v človeško zgodovino Mesiji, za katerega so preroki in apostoli le pričevali in ga oznanjali (prim. C 56). Na to edinstveno Marijino mesto in svetost nas posebej spominja slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ki ga Cerkev obhaja v času priprave na veliki božični praznik Odrešenikovega rojstva iz Device Marije. (vir: https://marija.si/duhovnost/marijini-prazniki)

V četrtek, 8. decembra, ko v Cerkvi obhajamo praznik Marijinega brezmadežnega spočetja sta sv. maši ob 9. in 18. uri. Lepo vabljeni.

 

PRVOOBHAJANSKI DAN: V soboto, 10. decembra od 9. do 12. ure obhajamo tako imenovani prvoobhajanski dan. Prvoobhajanci se ob 9. uri zberejo pod pojato in nato nadaljujemo s programom v veroučnih učilnicah. Lepo vabljeni.

 

GOD SV. AMBROŽA – ZAVETNIK ČEBELARJEV: 7. decembra obhajamo god sv. Ambroža, ki je zavetnik čebelarjev. V nedeljo, 11. decembra ob 10.15. uri bomo obhajali Ambrožovo mašo in k tej sveti maši vabim tudi čebelarje.

 

PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR: V župnijski pisarni oz. v zakristiji sta na razpolago Pratika (7,00 eur) in Marijanski koledar (3,00 eur).

 

VERSKI TISK V LETU 2022: Verski tisk je nepogrešljiv in prepotreben kažipot, saj nam daje alternativen pogled na svet. Verski tisk naše bivanje osvetljuje z druge plati, dajejo nam tisto, česar ne dobimo v ostalih medijih, so na nek način alternativni mediji, predstavijo nam cerkven pogled na dogodke.

Dragi župljani in župljanke! Kako dobro in koristno bi bilo, da bi imela vsaka družina v naši župniji naročen kakšen verski tisk. Vabim vas, da obnovite naročnino, prav tako pa vabim tudi nove naročnike. Tednik Družina ali mesečnik Ognjišče oz. druge verske revije lahko naročite tudi po pošti.

Celoletne naročnine za verski tisk znašajo:

Družina do 31. januarja 149€, kasneje 166,40€.

Ognjišče v župnišču 37,40€, po pošti pa 38,90€.

Misijonska obzorja 9€. Hvala ker ste naročnik verskega tiska.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu decembru skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Globokega in Zadrž.