SLOVO OD + ANDREJE HRIBERNIK IN ZAHVALA

Z veliko žalostjo in bolečino smo se poslavljali od naše Andreje, ko smo jo minulo nedeljo spremljali na njeni zadnji zemeljski poti k večnemu počitku. 

Čeprav je bila nedelja, dan počitka, pa se Vas je vseeno, spoštovani Šmarčani in ostali od drugod toliko zbralo k maši zadušnici v župnijski cerkvi in slovesu na šmarski blagoslovljeni njivi. Iskrena zahvala vsem, ki delite žalost, trpljenje in izgubo z nami ob njenem toliko prezgodnjem odhodu iz naše sredine in svoje družine.

Prisrčna zahvala gospodu župniku in dekanu g. Damjanu Ratajcu ter ostalim duhovnikom ob pogrebu. Domačima duhovnikoma g. Damjanu in g. Janezu Kozincu hvala za obiske s tolažbo vere ob njeni bolezni, ki pa je tako hitro bila tudi popotnica v večnost. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, za vso razumevanje in pomoč pri pripravi na to slovo in ob slovesu . . . ko se je tako hitro bližalo in se tudi zgodilo. Zgodilo na zadnjo navadno nedeljo v tem cerkvenem letu, ko nam je v božji besedi minljivost življenja še bližje.

Hvala zdravniškemu osebju Splošne Bolnišnice Celje – Oddelku za bolezni prebavil za pomoč in razumevanje pri tem križevem potu. Posebna in prisrčna zahvala gre prof. dr. Bojanu Tepešu, ABACUS MEDICO d.o.o. in sodelavcem, kjer je bila naša pokojna Andreja zaposlena zadnja tri leta. Čutimo resnost svetopisemskih besed, ki se glasijo tako: »Človekovi dnevi so kakor trava. Tako vzcveti kakor cvetlica na polju. Komaj pa veter vanjo zaveje, je že ni več«.

Draga Andreja! Ob tem žalostnem slovesu ti obljubljamo svoj molitveni spomin. Ti pa prosi Boga za svojo družino, ki te bo sedaj neizmerno pogrešala. Kajti mama je samo ena. Počivaj v miru v Kristusovi ljubezni. Hvala.            žalujoči vsi njeni

 

TEDEN KARITAS

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 21. 11. 2022 do nedelje, 27. 11. 2022. S Tednom Karitas bomo obeležili 32. letnico organizirane oblike delovanja Karitas v Sloveniji. V tednu Karitas nas bo letos nagovarjalo geslo »Skupaj delajmo za dobro«, ki je še posebej primerno za današnji čas.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas je zapisal: »Pred dnevi sem se pogovarjal z zakoncema, ki živita sama in imata velik sadovnjak. Pripovedovala sta, da imata letos zelo veliko jabolk in da vse zrežeta ter predelata. Ker to delata skupaj, je prijetno in mnogo hitreje. Če bi delal en sam, bi kmalu izgubil vso voljo. Podobno izkušnjo so imeli nekoč na kmetijah pri ličkanju, obrezovanju repe, pletju korenja, košnji ali obnovi cerkvenih stavb. Delo, ki je bilo celo mučno, neskončno ali zelo težko, je v skupini postalo prijetno in družabno. Podobno je tudi s pripravo lesa za kurjavo, kjer je tudi potrebno skupinsko in – če se le da – tudi medgeneracijsko delo v družini.

Torej delajmo skupaj, ker en sam ne zmore vsega, ker en sam lahko v preizkušnji obupa, ker ima več ljudi več znanj in talentov. In nenazadnje, ker smo ljudje bitja skupnosti in smo skupaj v veselju. Šele z drugimi ljudmi je naše življenje polno in osmišljeno, pa naj gre za mladega ali starega človeka. Jezus sporoča: »kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi.« Daje nam jasno navodilo, da naj vero in konkretno ljubezen živimo med seboj, povezani v skupnosti. Iz vere in ljubezni pa rastejo sadovi. Tako iz molitve, pogovora in iskanja rešitev prehajamo v aktivnosti. Tudi v Karitas in nasploh v župnijah smo najprej hvaležni za vse, ki že sodelujejo in prostovoljno delajo na številnih področjih. Ves čas potrebujemo nove pridne, srčne in vztrajne sodelavce, ki bi znali vsaj eno uro na teden posvetiti konkretnemu delu za druge, za skupno dobro.Med nami so vedno ljudje v različnih stiskah: materialnih, duševnih, zdravstvenih, duhovnih, v osamljenosti, na morebitnih stranpoteh in v kombinacijah vsega tega. Potrebujejo upanje, ki prihaja po Bogu preko nas – ljudi. Iz našega srca, besed in dejanj lahko pride pomoč za vse ranjene, odrinjene in zapuščene. Tako bomo Božje kraljestvo v malem gradili že kar tukaj na zemlji.«

V Tednu Karitas bo Slovenska karitas v sredo, 23. 11. 2022 ob 20. uri organizirala dobrodelni koncert Klic dobrote, ki bo tradicionalno potekal v dvorani Golovec v Celju. Neposredni prenos bo na TV SLO – 1. program, Radio Slovenija in Radio Ognjišče.  Prav tako pa bo letos, v sredo, 23. 11. 2022 ponovno potekalo romanje na Ponikvo za vse sodelavce Karitas. Ob 12. uri bo sveta maša, ki jo bo vodil predsednik Slovenske karitas msgr. Alojzij Cvikl. Prenos svete maše bo mogoče spremljati na Golica TV.

 

ŽUPNIJSKA KARITAS: V tednu krščanske dobrote vabim sodelavke in sodelavce naše Župnijske karitas na srečanje, ki ga bomo imeli v ponedeljek, 21. novembra ob 18. uri v prostorih župnišča. Vsem sodelavkam in sodelavcem naše Karitas in vsem ljudem dobre volje se zahvaljujem za vso dobroto in solidarnost, ki jo izkazujete do ljudi, ki so pomoči potrebni.

 

MIKLAVŽ: Dragi starši, dragi otroci!

Sv. Miklavž nam je sporočil, da bo letos ponovno obiskal našo župnijo. Med nas bo prišel v nedeljo, 4. decembra ob koncu druge sv. maše in pri pozni sv. maši. Zelo bo vesel, da ga boste prišli obiskat. Tudi on za vas nekaj pripravlja..

ADVENTNI ČAS: V nedeljo, 27. novembra začenjamo letošnji adventni čas. Na adventnem vencu bomo prižgali prvo svečo. Božja beseda prve adventne nedelje nas vabi, naj bomo čuječi … da nas hišni gospodar ne najde spečih, če pride nenadoma. Spanje je ravnodušnost, nečimrnost, nezmožnost vzpostavljanja resnično človeških odnosov, nesposobnost za prevzemanje odgovornosti za osamljenega, zapuščenega ali bolnega brata. Pričakovanje Jezusa, ki prihaja, je zato treba živeti v takšni budnosti, zato si v adventu postavimo zelo konkretna vprašanja: kako in za koga porabimo svoj čas, smo preveč posvetni … komu dajemo v življenju prvo mesto … smo pozorni na bližnjega, ki je v težavah, ne da bi čakali, da nas prosi za pomoč … znamo prehitevati potrebe, jih predvideti, … da bi očistili naša pota in jih pravilno usmerili. (vir: https://revija.ognjisce.si/iz-nasih-knjiznih-izdaj/20362-adventni-cas)

Župnijska Karitas pripravlja adventne venčke, ki jih boste lahko dobili v soboto oz. v nedeljo. Delavnica izdelave adventnih venčkov bo v četrtek, 24. novembra ob 18.30 uri v župnijski kleti. V soboto, 26. novembra pri večerni sv. maši bodo ti adventni venčki tudi blagoslovljeni. Adventni venec naj dobi posebno mesto v vašem domu, da vas skozi ta sveti čas nagovarja in vabi k duhovni pripravi na praznovanje Jezusovega rojstva. Prostovoljni prispevek za adventni  venec je namenjen za delovanje naše Župnijske karitas. Iskrena hvala.

 

MINISTRANSKE VAJE so v sredo, 23. novembra ob 17. uri.

 

GRADBENI ODBOR ima sestanek v sredo, 23. novembra ob 19. uri.

 

  1. CECILIJA: V torek, 22. novembra obhajamo god sv. Cecilije, ki je zavetnica cerkvene glasbe in izdelovalcev orgel. Ob tej priložnosti čestitamo vsem pevkam in pevcem naših cerkvenih pevskih zborom, njihovim vodjem in organistkam. Na god sv. Cecilije sta sv. maši ob 8. in 18. uri. K večerni sv. maši vabim pevke in pevce, da skupaj počastimo god. sv. Cecilije.

 

PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR: V župnijski pisarni oz. v zakristiji sta na razpolago Pratika (7,00 eur) in Marijanski koledar (3,00 eur).

 

FILM O BL. A. M. SLOMŠKU: V soboto, 26. novembra 2022 ob 19.30 uri bo v kino dvorani Cineplexx Celje projekcija novega slovenskega krščanske filma z naslovom Srečen bo čas. Tokrat nas bo skozi celovečerec nagovoril blaženi Anton Martin Slomšek. Obvezna predhodna rezervacija kart in vse informacije na povezavi: https://www.siposh.com/.  Lepo vabljeni.

 

EVROPSKO SREČANJE MLADIH: Letošnje evropsko srečanje mladih, ki ga pripravljajo taizéjski bratje, bo potekalo od 28. decembra 2022 do 1. januarja 2023 v ROSTOCKU v Nemčiji.  Prijave so že odprte na spletni strani Katoliške mladine, kjer so zbrane tudi podrobne informacije. (https://katoliskamladina.si/). Prijave sprejemajo do 30. 11. 2022 oz. do zapolnitve mest.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

v mesecu novembru pripada J vernikom iz Sotenskega in Vodenovega.