BIBLIČNA SKUPINA

Vabljeni ste, da se pridružite biblični skupini v Šmarju pri Jelšah. Srečanja bodo ob četrtkih, ob 19. uri v veroučni učilnici pri muzeju Baroka. Če bo dovolj interesa bomo z bibličnimi srečanji začeli v četrtek, 27. oktobra. Prosimo, da svojo navzočnost potrdite, do četrtka, 20. oktobra na naslov: janez.kozinc@gmail.com ali župnišče Šmarje.

 

MINISTRANTI

V sredo, 20. oktobra ob 16.30 uri imajo ministranti redno ministrantsko srečanje. Vabljeni vsi, tako sedanji kot novi ministranti.

 

TEČAJ ALFA ZA 8. razred

V petek, 21. oktobra ob 18. uri je za veroučence 8. razreda tečaj ALFA. V tem tednu, ko imamo sv. misijon je pri uri verouka sv. spoved.

 

OBHAJANJE ZAHVALNIH NEDELJ Z DAROM HRANE

Praznik zahvale so poznala že starodavna ljudstva, ki so v znamenje zahvale in prošnje za blagoslov darovala ječmenove snope, poljedelska ljudstva pa so darovala enoletno jagnje. Z nastopom judovstva oziroma z izhodom judovskega ljudstva iz egiptovske sužnosti je zahvala dobila bogoslužni in odrešenjski pomen. Judje se tega dogodka spominjajo ob šotorskem prazniku (prim. 5 Mz 16,13–15 in 4 Mz 29,35–39).

Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, npr. za spoznanje, svobodo, dobroto, dom, čas, vero. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale in hvaležnosti Bogu, stvarstvu in ljudem prebuja in krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov in jim daje novo kakovost. Najvišja oblika zahvale za kristjane je daritev maše, kjer se Bogu Očetu zahvaljujemo za vse, kar nam je podarjeno. Maša je prošnja in zahvala ob enem, zato je praznovanje zahvalne nedelje povezano z bogoslužnim obredom.

Zahvala bližnjemu pomeni utrjevanje dobrih vezi in graditev občestva. Hvaležnost Bogu spominja na Darovalca dobrega (https://katoliska-cerkev.si).

Ob praznovanju zahvalnih nedelj ste vabljeni k sodelovanju: »MOJ DAR ZAHVALNE NEDELJE«. V času maš ob zahvalnih nedeljah lahko darujemo hrano za ljudi v stiski (osnovna živila: moka, sladkor, olje, krompir, testenine, mleko, riž, vložena zelenjava).

Darove prinesete v cerkev in jih položite k oltarju. Lahko pa jih tudi prinesete na Karitas in sicer ob sredah med 17. in 18. uro.

Župnijska Karitas bo vse te darove pripravila in jih razdelila potrebnim za ozimnico. Hvala za Vaš dar. Lepo povabljeni k sodelovanju pri pomoči  sočloveku.

V nedeljo, 16. oktobra ob 11.30 uri obhajamo zahvalno nedeljo pri p. c. sv. Lovrenca, v nedeljo, 23. oktobra ob 11.30 pa pri Miklavžu. Lepo vabljeni.

 

MOLITVENI SPOMINI ZA RAJNE

Pred nami je praznik Vseh svetih in Vernih duš dan. Na praznik Vseh svetih je v cerkvi ob 15. uri molitev za rajne po namenu spominov. Molitvene spomine za svoje drage rajne lahko napišete na poseben listič, ki je v cerkvi na stranskem oltarju sv. Mihaela ali na mizici pri stranskem oltarju sv. Križa. Dar, ki ga boste namenili ob tej priložnosti je namenjen še za odplačilo dolga, ki ga imamo še od obnove župnijske cerkve.

 

MANJŠA SVEČA, ZA SOČLOVEKA SREČA

Ob prazniku Vseh svetih in dnevu spomina na umrle vas vabimo, da namesto množice sveč in rož, prižgete svečko manj, prihranjen denar pa namenite ljudem v stiski. Z nakupom posebne sveče Karitas skrbite za okolje, darujete za dobrodelne programe in ohranjate spomin na vaše rajne. Minljive sveče in cvetje naj zamenja naš dar za ljudi, ki so potrebni naše pomoči.

S tem, ko namenite svoj dar za svečo z logo Karitas ali Eko leska svečka pomagate, da lahko zasveti luč upanja tudi ljudem v stiski. Priporočeni dar za svečo z logo Karitas ali Eko leseno svečko je 2€.

 

MISIJONSKA NEDELJA 2022

V nedeljo, 23. oktobra 2022, bomo obhajali misijonsko nedeljo – svetovni misijonski dan pod geslom »Vi boste moje priče« (Apd 1,8). Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje bo potekalo v župniji Rogaška Slatina.

Ob 15.00 bo molitvena ura s pričevanjem slovenskih misijonarjev, ki so trenutno v domovini. Ob 16.00 bo slovesna sveta maša, pri kateri bosta prepevala otroški in mešani pevski zbor iz domače župnije. Somaševanje duhovnikov bo vodil celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. 

Ta dan poteka po vsem svetu nabirka za misijone. Iskrena Bog povrni za vaš dar, ki ga boste namenili za misijone.

IZBIRA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA

V župnijah Celjske škofije v mesecu oktobru poteka izbiranje novih župnijskih pastoralnih svetov, katerih mandat bo trajal 4 leta, do l. 2026 oz. do datuma, ko bo novo izbiranje ŽPS na področju celotne Slovenije.

V naših treh župnijah (Šmarje pri Jelšah, Sladka Gora, Sv. Peter na Kristan Vrhu) imamo izbiro članov ŽPS dve nedelji: 9. in 16. oktobra pri vseh svetih mašah. V ta namen smo pripravili poseben listič, na katerega zapišete tri predstavnike iz svojega okraja/ vasi in dva kandidata iz drugih okrajev/vasi. Kandidatni list oddajte za to posebej pripravljeno škatlico.

 

SVETI MISIJON od 14. do 23. oktobra

Naslov misijona SKUPAJ NA POTI nas želi spodbuditi, da bi hodili skupaj.

Vsak dan sta sveti maši ob 8. in 18. uri. Vsak dan bo med in po maši priložnost za sv. spoved. V petek, 21. oktobra je spovedni dan.

Po večerni sveti maši so vsak dan v župnijski cerkvi v Šmarju pričevanja:

Ponedeljek, 17. oktober: zakonca Melita in Gregor Čušin.

Torek, 18. oktober: Aleš Primc, Mama in ata kje sta?

Sreda, 19. oktober: Jože Senegačnik, mag. Lilijana Urlep in Maja Krevs ter otvoritev razstave o Cvetani Priol. 

Četrtek, 20. oktober: p. Branko Cestnik, Skupna pot župnije danes in jutri.

Petek, 21. oktober: zakonca Angelca in Jože Šuster

Sobota, 22. oktober: redovnica in bogoslovec – duhovni poklici.

Lepo vabljeni, da v času misijona stopimo na pot župnijske duhovne obnove.

 

MOŽNOST NAMENITVE DELA DOHODNINE ŽUPNIJI

Dragi župljani in župljanke! Vsi, ki ste v delovnem razmerju, lahko brezplačno namenite 1% svoje dohodnine župniji Šmarje pri Jelšah. Obrazec z izpolnjenim nazivom upravičenca in davčno številko upravičenca (župnija Šmarje pri Jelšah J)  je na voljo na polici za verski tisk in na stranskem oltarju. Obrazec dopolnite s podatki (ime, priimek, naslov, davčna številka) in podpisanega vrnete in ga oddate v za to pripravljeno škatlo ali v župnišče.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu oktobru skrbijo za lepoto in snažnost našega svetišča in veroučne prostore verniki iz Prelog, Bobovega in Male Pristave.