ŠMARNICE PRI SLOMŠKOVI KAPELI NA PIJOVCIH

Danes, v nedeljo, 22. maja ob 16. uri ste lepo vabljeni k šmarnični pobožnosti k Slomškovi kapeli na Pijovce. Prisluhnili bomo božji besedi, šmarničnemu branju in nato bomo zmolili litanije v čast Materi Božji. Lepo vabljeni.

 

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA

V nedeljo, 29. maja bo 50 veroučencev in veroučenk 3. razreda prvič pristopilo k sv. obhajilu. Ob prvem svetem obhajilu nas Jezus še posebej sprejme v svoje srce. Od prejema tega zakramenta pa se lahko potem kristjan kadar koli želi udeleži svetega obhajila in tako v svoje srce prejme živega Boga. Pri sveti evharistiji se kruh – hostija spremeni v Jezusovo telo, vino pa v njegovo kri.

Zakrament sv. evharistije je Jezus postavil pri zadnji večerji, ki jo je imel s svojimi učenci: Medtem ko so učenci jedli, je Jezus vzel kruh, ga blagoslovil, razlomil, jim ga dal in rekel: “Vzemite, to je moje telo.” Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in vsi so pili iz njega. In rekel jim je: “To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge.” (Mr 14, 22–25.)

Pri vsaki sveti maši se ponovi ta obred. Od nedelje naprej bodo naši slavljenci in slavljenke lahko vsakič, ko bodo pri sveti maši prejeli Jezusa v sv. hostiji.

Na ta dogodek pa se je potrebno tudi pripraviti. V tednu, ki je pred nami bodo prvoobhajanci in starši imeli sv. spoved.

V ponedeljek, 23. maja ob 18. uri sv. spoved za prvoobhajance/ke in starše 3. a razreda.

V torek, 24. maja ob 18. uri sv. spoved za prvoobhajance/ke in starše 3. b razreda.

V sredo, 25. maja ob 18. uri sv. spoved za prvoobhajance/ke in starše 3. c razreda.

Te tri dni so šmarnice brez maše ob 19. uri.

V četrtek, 26. maja ob 17. uri starši očistite in uredite okolico cerkve in župnišča za nedeljsko slovesnost.

V četrtek in petek po sv. maši imamo generalko za nedeljsko slovesnost.

Starši in prvoobhajanci ste tudi lepo vabljeni k tridnevnici, ki bo potekala od 26. do 28. maja ob 19. uri.

 

PROŠNJI DNEVI – KRIŽEV TEDEN: Tri dni pred praznikom Vnebohoda obhaja Cerkev vsako leto tako imenovane »prošnje dneve«. V teh dneh hodimo verniki v procesiji med že zelenimi njivami in polji in prosimo za Božji blagoslov za rodovitnost zemlje, za varstvo pred naravnimi ujmami, za primerno vreme in za dobro letino. Prosimo pa tudi za blagoslov pri našem umskem in fizičnem delu.

Pobožnost vsakega posameznega »prošnjega« dne je sestavljena iz procesije, pri kateri molimo rožni venec in litanije vseh svetnikov. Običajno v tem molitvenem vzdušju poromamo h kakšni podružnici, kjer se potem opravi tudi sveta maša z iskreno prošnjo za blagoslov in varstvo iz nebes.

V ponedeljek, 23. maja ob 8. uri bo prošnja procesija od Ciglenečkega križa k sv. Barbari.

V torek, 24. maja ob 8. uri je prošnja procesija od Kolarjeve domačije k sv. Roku.

V sredo, 25. maja ob 8. uri je prošnja procesija od Ostrožnikovega križa k sv. Lovrencu.
V zavedanju, da vse, kar imamo in kar smo, prihaja od dobrega Boga, bomo prosili tudi letos: »Vsemogočni Bog, Stvarnik in Gospodar življenja, vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila bogate sadove. Varuj naša polja, vrtove, travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo, opustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo. Blagoslovi delo naših rok in našega duha doma in v službi. Amen!

 

PRAZNIK GOSPODOVEGA VNEBOHODA

Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že ob koncu 4. stoletja. Praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo.

Praznični sv. maši sta ob 9. in 19. uri. Lepo vabljeni.

 

KOŠNJA TRAVNIKA MED KAPELAMI K SV. ROKU: Dvakrat v letu kosimo travnik med kapelami k sv. Roku. Prvič se kosi zadnjo soboto v maju, drugič pa prvo soboto v avgustu. V soboto, 28. maja lepo prosim kosce in grabljice, da pokosimo in pograbimo travnik med kapelami k sv. Roku. Košnja se začne ob 5. uri zjutraj. Več nas bo, prej bomo naredili. Lepo prosim za pomoč. Po opravljeni košnji pa bi prosil, da bi si vzeli še eno uro časa in na hitro oklepamo omet v garaži, … J.

 

ORATORIJ: Počitniška dejavnost za otroke – ORATORIJ bo od 4. do 8. julija. Na letošnjem oratoriju ZA BOŽJO SLAVO bomo spoznavali sv. Ignacija Lojolskega. Prijavnice dobite na spletni strani župnije in v župnišču. Prijave sprejemamo do zasedbe mest. Lepo vabljeni.

 

VABILO: Godba na pihala vabijo na koncert z naslovom: NEDELJSKO DOPOLDNE S ŠMARSKO GODBO, ki bo v nedeljo, 29. 05. 2022 s pričetkom ob 10.30 uri, na ploščadi pred Kulturnim domom (najprej se bo zaigralo nekaj koračnic, sledi koncert slovenskih popevk). Lepo in prisrčno vabljeni. V primeru slabega vremena pa bo dogodek odpovedan.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu maju skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov verniki iz Zastranja in Šmarja.