SINODA 2021-23

Spoštovani/e župljani/ke!

Papež Frančišek nas spodbuja, da bi se sinoda odvijala v našem vsakdanjem življenju, kar pomeni, da bi hodili skupaj. Če želimo hoditi skupaj, potem se moramo slišati in se pogovarjati. Tudi vas želimo aktivno vključiti v to dogajanje, zato je v našem župnijskem glasilu vsakih 14 dni posebna rubrika o sinodi. Prosimo vas, da si vzamete minuto ali dve časa in prispevate svoj delež pri tem sinodalnem dogajanju.

To sinodalno rubriko – okvirček izpolnite, ga odrežete in ga oddate v posebej za to pripravljeno škatlo. Sodelujete lahko tudi preko spleta in QR kode.

Hvaležni smo vam za vaše sodelovanje in prispevek.

 

PEPELNICA

V sredo, 2. marca začnemo letošnji postni čas, ki traja 40 dni. Na pepelnično sredo je strogi post, kar pomeni, da se zdržimo mesnih jedi in se ta dan samo enkrat do sitega najemo.

Sv. maši sta ob 9. in 18. uri. Med sveto mašo je obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Stopimo na pot spokornosti.

 

POSTNI ČAS

V letošnjem pastirskem pismu papež Frančišek pravi: »Post je ugoden čas za osebno in skupnostno spreobrnjenje, ki nas vodi do velike noči umrlega in vstalega Jezusa Kristusa. … Post nas vabi k spreobrnjenju, k spremembi miselnosti, da bi življenje svoje resnice in lepote ne imelo toliko v imetju kot v dajanju, ne toliko v kopičenju kot v sejanju dobrega in v medsebojni podelitvi.«

V postnem času smo še posebej nagovorjeni k redni vsakdanji molitvi, obisku nedeljske sv. maše, k sveti spovedi, odpovedi določeni razvadi ali dobrini, dobrim delom,…

Slovenska Karitas nas vabi, da se pridružimo posebni odpovedi – odpoved alkoholu. Letošnje geslo spodbude nosi naslov »Smej se«.

Pobuda 40 dni brez alkohola je zasnova kot odpoved, ki je izkaz solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola.

 

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA

Krížev pót (latinsko Via crucis) je likovna upodobitev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob. Križev pot je poleg tega tudi molitev, ki jo verniki molimo, ko se spominjajo Jezusovega trpljenja.

Vsak postni petek, pol ure pred večerno sveto mašo (ob 17.30) ste lepo vabljeni k molitvi križevega pota v župnijski cerkvi. 3. ali 4. postno nedeljo začnemo z molitvijo križevega pota med kapelicami k sv. Roku.

 

POSTNA SPODBUD A – BRANJE LUKOVEGA EVANGELIJA

V letošnjem letu se v vseh naših treh župnijah z molitvijo pripravljamo na misijon, ki ga bomo imeli od 14. do 23. oktobra. Če želimo, da bo misijon obrodil svoje sadove, potem se moramo nanj pripraviti. Ob božičnem blagoslovu domov ste v dar prejeli knjižico SVETI MISIJON – SKUPAJ NA POTI. V tej knjižici je tudi Lukov evangelij.

V postnem času želimo, da bi kot župnija prebrali Lukov evangelij. Ob postnih sredah bomo ob 18. uri v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete brali odlomke iz Lukovega evangelija. Začeli bomo na pepelnično sredo, 2. marca po sveti maši. S sabo imejte knjižico SVETI MISIJON – SKUPAJ NA POTI.

Po prebranem odlomku sledi kratka tišina, prošnje in molitev za uspeh misijona. Pridite, molimo in prisluhnimo Lukovemu evangeliju.

Kdor ne more priti v cerkev pa naj doma prebere 1. in 2. poglavje Lukovega evangelija.

 

PRVI ČETRTEK: V četrtek pred prvim petkom ste vabljeni k sv. maši in molitvi za nove duhovniške  poklice in za stanovitnost duhovnikov.

Ob 17.30 molitev rožnega venca pred Najsvetejšim in nato ob 18. uri sv. maša.

 

PRVI PETEK v MESECU

Vabljeni k sv. maši ob 9. in 18. uri. Ta dan obiskujem bolnike na domu.

 

PRVA SOBOTA: Po večerni sv. maši lepo vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim. Na začetku zmolimo  rožni venec za mir v Ukrajini in v svetu, nato adoracija. Najsvetejše je izpostavljeno do 21. ure.

 

PRVA NEDELJA: Prihodnja nedelja je prva v mesecu, zato je tudi darovanje okoli oltarja – »ofer« za obnovo naše župnijske cerkve. Iskreno Bog povrni za vaše darove, ki jih namenjate za obnovo in potrebe župnije.

 

ROMANJE V MEĐUGORJE

Vabljeni na romanje v Međugorje od 27. do 30. aprila 2022. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni ali na tel. št. 031/658 455 (Marinka). Cena romanja je 135€.

Akontacija je 50€. Lepo vabljeni.

 

DELAVNICA MOLITVE IN ŽIVLJENJA

Ob petkih, po večerni sv. maši, ob 18.45 v veroučni učilnici pri župnišču poteka Delavnica molitve in življenja. Lepo vabljeni! Pridite

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu marcu skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Predela in Senovice.

Vernikom iz Predence, Vinskega vrha, Cerovca, Kamenika in Ješovca se zahvaljujem, da ste v mesecu februarju skrbeli za lepoto in snažnost župnijske cerkve in veroučnih prostorov.