DELAVNICA MOLITVE IN ŽIVLJENJA

Ob petkih, po večerni sv. maši, ob 18.45 v veroučni učilnici pri župnišču poteka Delavnica molitve in življenja. Lepo vabljeni! Pridite, naučimo se moliti, da se bomo naučili živeti! Delavnico vodita Sonja Topler in Lidija Slemenšek.

 

BOŽIČNI BLAGOSLOV DOMA: Na Štefanovo, 26. decembra smo začeli z božičnimi blagoslovi domov in v ponedeljek, 17. januarja smo jih zaključili. V tem času smo duhovniki obiskali veliko domov in družin. V dobrih treh tednih mi je bilo dano, da sem spoznal našo župnijo in videl v katerem delu naše župnije živiteJ. Hvala vam za lepa srečanja, prijaznost in odprtost. Nekatera srečanja pa mi bodo ostala še posebej v spominu. Z vami sem čutil ob izpovedi bolečine, … izguba otroka, razočaranje, … Bil pa sem tudi deležen veselja in sreče solz, ker sem blagoslovil novo delavnico… To so bila zame lepa in bogata srečanja. Iskrena Bog povrni za vaše darove, ki ste jih ob obisku duhovnika namenili za obnovo župnijske cerkve. Ob božičnih blagoslovih ste za obnovo cerkve darovali 25.425€. Naj vas Božji blagoslov varuje in spremlja skozi vse leto.

 

POROČILO O DELU ŽUPNIJSKE KARITAS V LETU 2021

Župnijska Karitas ima 26 rednih sodelavcev in več občasnih, ki smo opravili 801 evidentiranih prostovoljnih ur. Hrano smo delili štirikrat v letu in pri tem oskrbeli 195 prejemnikov iz 72 gospodinjstev; 39 družin s 36 otroki do 15 leta, 30 starostnikov in 14 posameznikov. Zbirali smo ozimnico, oblačila in druge higienske pripomočke, ki smo jih razdelili oz. posredovali na Škofijsko Karitas. 52 otrok smo oskrbeli z osnovnimi šolskimi potrebščinami. Dvakrat tedensko (ponedeljek in četrtek) prevzemamo ob zaprtju trgovine Hofer hrano, ki jo dajo dnevno v odpis in jo razdelimo prejemnikom. Le to nam pomagajo z obiski na domu starejšim razdeliti tudi propedevti, ki delujejo v naši župniji. Pomagali smo dvema gospodinjstvoma pri nabavi drv, ker so izrazili hudo finančno stisko in kolikor je bilo v naši moči. Trije (starejša oseba in dva otroka) so letovali na morju. S prostovoljnim delom smo pomagali družini, ki je utrpela požar pri čiščenju in urejanju bivanjskega prostora. Izvedli smo delavnico izdelovanja adventnih venčkov. Zahvaljujemo se vsem darovalcem in dobrotnikom za vsak dar, da lahko župnijska Karitas deluje tudi v tej situaciji ter tako poskrbi za najranljivejše v našem lokalnem okolju. Bog vam povrni!

 

DAKANIJSKO SREČANJE SODELAVCEV KARITAS

Škofijska Karitas Celje v mesecu januarju pripravlja na dekanijski ravni srečanja sodelavcev župnijskih Karitas z naslovom Izzivi za naše dobrodelno poslanstvo v luči sinodalne poti. Spregovorili bodo tudi o evropski hrani v letu 2022. Za našo dekanijo bo srečanje v ponedeljek, 24. 1. 2022 ob 18. uri v naši župnijski cerkvi. Člani/ce Župnijske karitas lepo vabljeni.

 

PREDVIDENI DATUMI SLOVESNOSTI  SV. OBHAJILA IN BIRME

Beseda zakrament izvira iz latinske besede sacramentum, ki je sestavljanka dveh besed: sacer in mentum. Beseda sacer pomeni sveto. Sveto je nekaj, kar nam veliko pomeni; nekaj, kar je nedotakljivega; nekaj, kar ima veliko vrednost. Sveto je tisto, kar izvira od Boga ali pa se Boga neposredno dotika in je zato deležno posebne obravnave ali češčenja. Mentum pa je pridevnik, ki označuje dogodek. Zakramenti so tako postavljeni h ključnim dogodkom našega življenja, da ga naredijo bogatejšega, polnejšega in predvsem bližje Bogu.

Predvideno je, da bomo imeli v tem letu slovesnost prvega sv. obhajila:

Sladka Gora –  nedelja, 15. maj ob 10.30 uri;

Kristan Vrh – nedelja, 22. maj ob 10. uri, in

Šmarje pri Jelšah – nedelja 29. maj ob 10.15 uri. Slovesnost podelitve zakramenta sv. birme pa naj bi bila v župniji Šmarje pri Jelšah v soboto, 21. maja ob 10. uri. 

 

VEROUK: Zaradi velikega števila obolelih in karanten bomo do nadaljnjega imeli verouk na daljavo – po e-pošti. Hvala za razumevanje.

 

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV

Od 18. do 25. januarja obhajamo Teden molitve za edinost kristjanov. Letošnji teden molitve za edinost kristjanov obhajamo že znotraj triletnega sinodalnega dogajanja. Papež Frančišek je ob odprtju sinode rekel: »To sinodo živimo v duhu molitve, s katero se je Jezus obrnil na Očeta za svoje: ‘Da bi bili vsi eno’ (Jn 17,21). K temu smo poklicani: k edinosti/enosti, k občestvu, k bratstvu, ki izhaja iz tega, da čutimo, da nas objema edina Božja ljubezen.«

 

VERSKI TISK V LETU 2022: Lepo vabljeni, da obnovite naročnino na verski tisk. Prosim, da tisti, ki še niste obnovili naročnine na verski tisk, da to naredite še v tem tednu, ker moramo konec meseca januarja poravnati tisk. Če kdo ne bo več naročnik, prosim sporočite, da ne bomo po nepotrebnem plačevali tiskovin.

 

VABILO NA SLOMŠKOVE VEČERE:Župnija Ponikva in zakonska skupina Ponikva vabita na Slomškove večere z naslovom Z Gospodom na poti. Prvo od treh srečanj bo v petek, 28. januarja ob 19.30 uri, preko spleta s prijavo na Zoom oz. v živo na Youtube ali Facebook kanalu Župnije Ponikva. Prisrčno vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu januarju skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Dragomilega, Dola, Brecljevega, Draškovega sela in Jazbin.