1. MISIJON V NAŠIH ŽUPNIJAH

Leto 2022 bo za župnijo Šmarje pri Jelšah leto, ko bomo na novo posvetili obnovljeno cerkev in daritveni oltar. V zadnjih šestih letih je bilo vloženega veliko truda v obnovo župnijske cerkve Marije Vnebovzete. Prav je, da ob tem dogodku prenovimo tudi naše duše. Odločili smo se, da imamo po 45 letih ponovno sveti misijon.

Papež Frančišek je določil, da se 17. oktobra 2021 po vsem svetu začne sinoda o sinodalnosti. Beseda SINODA je prevod starogrškega izraza syn hodos in pomeni hoditi skupaj. Ker želimo, da vse tri župnije Šmarje pri Jelšah, Sladka Gora in Sv. Peter na Kristan Vrhu hodijo skupaj, bo misijon v vseh treh župnijah. Misijonu smo dali naslov: Skupaj na poti. Potekal bo od 14. do 23. oktobra 2022. Misijon bosta vodila kapucina br. Vinko Škafar in br. Primož Kovač s sodelavci.

Drage župljanke in župljani!

Po prazniku Jezusovega rojstva začnemo z božičnimi blagoslovi domov. Takrat boste v dar  prejeli tudi knjižico SVETI MISIJON – SKUPAJ NA POTI in pa zgibanko o molitvi rožnega venca. Naj vam bo to v spodbudo, da stopimo na pot priprave.

 

DELAVNICA MOLITVE IN ŽIVLJENJA

Vsi vemo, da ogenj peče, toda povsem nekaj drugega je opeči se z ognjem. Vsi vemo, da žejo pogasi voda, toda povsem nekaj drugega je pogasiti si žejo s kozarcem hladne studenčnice. In vsi vemo, da Bog obstaja, toda povsem nekaj drugega je doživeti, da je Bog živ, da me ljubi.

V Delavnicah molitve in življenja vstopamo v osebni odnos z Gospodom. Iščemo Boga. Vendar je beseda Bog eno, drugo pa je Bog sam. Boga spoznamo samo v osebnem srečanju z njim. V Delavnicah molitve in življenja želimo prav to: vsaditi v srca ljudi živega Boga. Ob premišljevanju Božje besede in različnih molitvenih načinih ter življenju v duhu srečanj korak za korakom preraščamo notranjo tesnobo in nemir, strah in žalost … Delavnice so odprte za vse: za vernike, za tiste, ki Boga še ne poznajo, za oddaljene od Cerkve … prisrčno vabljeni prav vsi odrasli.

Delavnica ima 14 vsebinskih srečanj + uvodno srečanje + t. i. puščavo (zaključek). Srečali se bomo enkrat tedensko po dve uri.V petek, 7. januarja 2022, ob 18.45 bo v veroučni učilnici pri župnišču uvodno, informativno srečanje, kjer boste izvedeli še več o sami Delavnici in njeni vsebini.  Pridite, naučimo se moliti, da se bomo naučili živeti!  Voditeljici: Sonja Topler in Lidija Slemenšek

 

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA:

V četrtek, 16. decembra smo začeli z Božično devetdnevnico, ki poteka med sveto mašo. Med tednom v času devetdnevnice otroci po sv. maši prejmejo ovčko za jaslice. Kralja, ki prihaja, pridite molimo …

 

SVETI VEČER IN BOŽIČ:

V petek je sveti večer. Ob 18. uri je sveta maša svetega večera v župnijski cerkvi za otroke in družine. Ob polnoči je slovesna polnočna sveta maša. Na božični dan je praznično bogoslužje po nedeljskem dnevnem redu. Lepo vabljeni.

 

SVETI ŠTEFAN:

V nedeljo, 26. decembra obhajamo god sv. Štefana. Pri jutranji sv. maši je blagoslov vode in soli. Ker je to tudi nedelja sv. Družine, zato bo pri sv. maši ob 10.15 blagoslov otrok. Starši in otroci lepo vabljeni.

 

BOŽIČNI BLAGOSLOV DOMA:

V nedeljo, 26. decembra začnemo z božičnimi blagoslovi domov in družin.  Če slučajno kdo želi blagoslov doma drugi dan kot je določeno, naj to sporoči. V blokih je blagoslov po dogovoru. Vaš dar ob božičnih blagoslovih je namenjen za obnovo naše župnijske cerkve. V letu 2022 se bo naredila fasada na cerkvi, zaključila obnova zvonice, restavriral glavni oltar, … Bog povrni za vaš dar.

 

VABILO K OGLEDU POSNETKA ŠMARSKIH ŽIVIH JASLIC

Zaradi epidemičnih razmer tudi letos ne bo živih jaslic v Šmarju. V sodelovanju s Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah smo se odločili, da bomo 25. decembra 2021, ob 17. uri, na velikem platnu predvajali posnetek šmarskih živih jasli, ki smo jih uprizorili leta 2015. Za ogled predstave velja PCT in vsa veljavna navodila NIJZ. Ker je število sedežev omejeno, zato vas vabimo, da si vstopnice priskrbite v predprodaji v župnišču in knjižnici Šmarje pri Jelšah. Lepo vabljeni!

 

VEROUK: V tem tednu ne bo verouka, da se tudi duhovniki v miru pripravimo na božične praznike J. Zaradi božičnih blagoslovov domov bomo z veroukom začeli šele v ponedeljek, 24. januarja 2022. V tem času so veroučenci še posebej vabljeni k sv. mašam.

Povabljeni so, da svoj dar, ki so ga zbrali v adventni akciji za lačne otroke prinesejo k cerkvenim jaslicam.

Tečaj ALFA za veroučence 8. razreda bo v petek, 14. januarja, za 9. razred pa v petek, 21. januarja ob 18. uri.

MINISTRANTSKO SREČANJE: Pred nami je praznik Jezusovega rojstva. V ponedeljek, 20. decembra ob 17. uri so ministrantske vaje. Lepo vabim tudi nove člane. Pridite in se pridružite ministrantski skupini.

PRATIKA, MARIJANSKI KOLEDAR in LISTNI KOLEDAR Na razpolago sta Družinska pratika (6,50eur), Marijanski koledar (2,50 eur) in listni koledar (0,70€)

 

VERSKI TISK V LETU 2021

Lepo vabljeni, da obnovite naročnino na verski tisk. Celoletne naročnine za verski tisk znašajo: Družina do konca januarja 130€, kasneje 140,10€, izvod pa bo 2,70€.

Ognjišče v župnišču 35€, po pošti pa 36,50€; Misijonska obzorja 9€.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu decembru skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Globokega in Zadrž.