NOVI CELSJKI ŠKOF DR. MAKSIMILJAN MATJAŽ

Papež Frančišek je 5. marca 2021 za novega celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika Nadškofije Maribor in profesorja Svetega pisma na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Rodil se je 23. 8. 1963 v Črni na Koroškem. Osnovno šolo je obiskoval v Mežici, v Slovenj Gradcu pa srednjo ekonomsko šolo, kjer je leta 1982 maturiral. Po opravljenem služenju vojaškega roka je bil leta 1983 sprejet v Bogoslovno semenišče v Ljubljani ter začel študij na Teološki fakulteti, kjer je leta 1988 diplomiral. 29. 6. 1989 je prejel mašniško posvečenje v mariborski stolnici. 2. 7. 1989 je obhajal novo mašo v Župniji Prevalje.

Od 1989 do 1991 je bil kaplan v Župniji Zreče. Leta 1991 je bil poslan na študij Svetega pisma na Papeški biblični inštitut v Rim, kjer je leta 1995 dosegel licenciat bibličnih ved ter nadaljeval z doktorskim študijem na Papeški univerzi Gregoriana. Leta 1998 je nastopil službo asistenta na Teološki fakulteti v Ljubljani, leta 2000 se je izpopolnjeval v biblični arheologiji na Frančiškanski biblični šoli v Jeruzalemu. Od leta 2013 je predstojnik Katedre za Sveto pismo in judovstvo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Škofovsko posvečenje bo prejel 30. 5. 2021. Takrat bo tudi prevzel Škofijo Celje v kanonično posest. Povabljeni, da molimo za novega škofa in našo škofijo.

 

POSTNI ČAS: V postnem času povabljeni k osebni in skupni družinski molitvi, dobrim delom, sveti maši in sveti spovedi.

 

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA OB PETKIH

Vsak postni petek, pol ure pred večerno sveto mašo, povabljeni k molitvi križevega pota v župnijsko cerkev.

 

SPOVEDNI DAN

Zakrament svete spovedi je zakrament božjega usmiljenja in ljubezni Boga do vsakega človeka. Da bi lažje omogočili sveto spoved za letošnji postni čas bo vsak petek v tednu spovedni dan in sicer zvečer med 17.00 in 18.00 uro. K sveti spovedi pa bo seveda mogoče vedno pred vsako sveto mašo. Res lepo povabljeni k sveti spovedi.

 

VEROUK

Že od sredine oktobra je verouk na daljavo, zato spodbujam in vabim starše in veroučence, da skupaj predelujete veroučna gradiva, ki jih najdete na spletni strani(zupnija.smarje.com, pod zavihkom VEROUK), nekaterim pa je poslano v njihov e-naslov. Povabljeni tudi k sveti maši.

 

VEROUČNO SREČANJE NA SPLETU ZA VEROUČENCE 8. RAZREDA

V petek ob 18. uri bodo veroučenci 8. razreda povabljeni na veroučno srečanje preko spleta. Prosimo za odzivnost in sodelovanje.

 

PRAZNIK SV. JOŽEFA

V petek je praznik sv. Jožefa, Jezusovega rednika, glavarja Svete družine in varuha vesoljne Cerkve. Praznični sveti maši bosta ob 9.00 in ob 18. uri v župnijski cerkvi. Obe sveti maši bosta v župnijski cerkvi. Lepo vabljeni k prazničnemu bogoslužju. Pred sveto mašo bo priložnost za sveto spoved.

 

OBNOVA ŽUPNIJSKE CERKVE

Dela v cerkvi počasi potekajo dalje. V tem letu nas čaka še zadnji in zaključni del obnove župnijske cerkve. Hvaležni smo vam za vsak vaš prostovoljni dar, ki ga lahko darujete na TRR župnije: SI56 0400 1004 6471 719 ali v župnišču. Hvala za razumevanje in pomoč. Preteklo nedeljo ste v ta namen darovali 1.073,30€. Bog vam povrni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE TER VERUČNIH PROSTOROV

V mesecu  marcu čistijo cerkev verniki iz Predela in Senovice.