NAVODILA SLOVENSKIH ŠKOFOV V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

Ob upoštevanju državnih predpisov in seznanitvi pristojnih državnih ustanov ter z namenom preprečitve širjenja epidemije COVID-19 in ohranitve zdravja vernikov slovenski škofje ordinariji sprejemamo naslednja navodila:

 1. Cerkev bo odprta vsak dan med 8.00 in 19.00 uro. V tem času povabljeni k osebni molitvi. Naenkrat je lahko v cerkvi največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.
 2. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Duhovniki mašujemo po oznanjenih mašnih namenih brez vernikov. Nedeljske svete maše bomo prenašali po facebook strani (obnova župnijske cerkve Šmarje pri jelšah), ob 9. uri.
 3. Možnost prejema svetega obhajila bo ob nedeljah od 10.00 do 10.30 uri, med tednom pa od 18.30 do 19.00 ure. V tem času bo možnost tudi za sveto spoved.
 • Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
 • Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.
 • Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).
 • Priporoča se, da imajo vsi duhovniki in verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.
 1. Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) in zagotovljena razdalja 1,5 metra ter se spovednico redno prezračuje in čisti.
 2. Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko bo preklican vladni odlok.
 3. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.
 4. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Gradivno najdete na župnijski spletni strani (zupnija.smarje.com, pod zavihkom VEROUK)

 

MESEC OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA: V tednu, ki je pred nami  vstopamo v mesec oktober, ki je še posebej mesec molitve rožnega venca. Lepo vabljeni k tej molitvi v cerkvi pred sveto mašo in tudi doma.

 

MOLITVENI SPOMINI ZA RAJNE: Počasi se bliža se praznik Vseh svetih in vernih duš, ko se še posebej spominjamo naših rajnih. Molitven spomine za svoje drage rajne lahko napišete na poseben listič, ki ga vzamete v cerkvi. Dar, ki ga boste namenili ob tem, je namenjen za nove klopi v cerkvi.

 

SVEČE, SPOMIN NA RAJNE: V cerkvi so na voljo nagrobne sveče, kot spomin na rajne. Dar od sveč (1.50€) je namenjen za potrebe in delovanje župnijske Karitas.

 

PRESTAVITEV URE NA ZIMSKI ČAS

Iz prihodnje sobote na nedeljo, bomo prestavili urine kazalce za eno uro nazaj.

 

OBNOVA ŽUPNIJSKE CERKVE

Nadaljujemo z obnovitvenimi deli v župnijski cerkvi. Dela so takšna, da se vidi bolj malo, stroški pa niso tako mali. Zato vas res lepo prosim za pomoč, pri zbiranju finančnih sredstev. Svoj prostovoljni dar lahko darujete tudi na TRR župnije: SI56 0510 0801 4146 278. Hvala vsem za razumevanje in pomoč.

 

MARIJANSKI, LISTNI KOLEDAR IN PRATIKA

V cerkvi so na voljo Marijanski koledar (2,50€), Pratika (6,50€) in listni koledar (0,70€).

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V mesecu oktobru skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz Prelog, Bobovega in Male Pristave.