OBISK KIPA FATIMSKE MATERE BOŽJE

Našo župnijo bo v torek, 30. avgusta obiskal kip Fatimske Matere Božje, to je poseben milostni dar za našo župnijo. Najprej bomo z njo obiskali Dom starejših v Šmarju. Ob 20. uri jo bomo sprejeli pred župnijsko cerkvijo in jo pospremili v cerkev, kjer bo sveta maša, po njej bo sledila procesija z lučkami in milostnim kipom po Šmarju. Po procesiji bo sledilo celonočno bedenje v cerkvi. Naslednji dan 31. avgusta bo ob 8. uri sveta maša in slovo od Fatimske Matere Božje. Že sedaj lepo povabljeni.

Nekaj o Fatimi in dogodkih, ki so se zgodili: Fatima je vasica nekako v srcu Portugalske. Od tam so bili doma trije pastirci Lucija, Francisco in Hiacinta, ki se jim je 13. maja 1917 in nato vse do 13. oktobra 1917 vsakega 13. dne v mesecu prikazala Marija. Natanko na tistem kraju, kjer so otroci videli Mater Božjo, danes stoji kapelica s kipom, ki je narejen po opisu otrok. 13. maja 1917 je bila nedelja. Otroci, ki so pasli ovce, so se igrali; ko je sonce kazalo poldne so po krajevni navadi kleče molili rožni venec. Po molitvi se je nenadoma zabliskalo in menili so, da se pripravlja k nevihti. Ko so pogledali k višku, so videli, da je nebo povsem brez oblačka. Tedaj so nad drevesom blizu sebe zagledali skrivnostno, čudovito lepo Gospo. Hoteli so zbežati, a Gospa jih je z materinsko dobroto zadržala, jim rekla, naj se ne bojijo, povedala, da prihaja iz nebes in jim naročila, naj prihajajo sem ob isti uri vsakega trinajstega v mesecu do oktobra. “Oktobra vam bom povedala kdo sem in kaj želim od vas.” Naročila jim je še, naj vsak dan molijo rožni venec za mir na svetu. V Evropi je tedaj divjala prva svetovna vojna. Otroci so sklenili, da bodo o prikazni molčali, vendar je Jacinta vse izklepetala mami. Male vidce so začeli nadlegovati z radovednimi vprašanji, vendar so ubogali Gospo ter 13. junija odšli v dolino Iria. Spremljalo jih je 50 ljudi. Marija jim je spet priporočala, naj molijo rožni venec za mir.

13. julija je prišlo sem že 3000 pobožnih ali radovednih ljudi. Gospa jim je med drugim naročila tudi to, naj pri molitvi rožnega venca pred vsako destko zmolijo prošnjo: “Jezus, odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja in privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste, ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja.” Ta molitev se je naglo razširila po vsem svetu.

Podobno kot lurško Bernadette so zdaj od vseh strani začeli pritiskati na fatimske pastirčke, da bi priznali, kako so si vse skupaj le izmislili. Kljub ostrim nasprotovanjem so otroci ostali pri svojem. Pri naslednjem prikazanju, 13. avgusta, je šlo v dolino Iria že 18.000 ljudi, septembra jih je bilo 30.000, pri zadnjem prikazanju, 13. oktobra 1917, pa kar okoli 70.000 in vsi ti so bili priča nenavadnemu astronomskemu pojavu. Sonce se je začelo naglo vrteti okoli svoje osi in je sipalo okoli sebe snope mavričnih barv, potem je začelo naglo padati ter je v vijugah poplesavalo. Prizor je trajal kakih deset minut in videli so ga vsi, tudi mnogi, ki so bili od tega kraja nekaj kilometrov vstran. To je bila čudežna potrditev, da je prikazen res prihajala iz nebes. Ta dan je Marija veliko povedala: “Jaz sem Gospa rožnega venca.” Želim, da mi na tem mestu postavijo kapelo v čast.” Potem pa je ponovno naročila, ” naj molijo vsak dan rožni venec in delajo pokoro za svoje grehe.” V prejšnjih prikazovanjih je Marija priporočala tudi češčenje njenega Brezmadežnega Srca. Obdobje prikazovanj je bilo tako končano, začela se je pet let trajajoča doba borbe, ko so nasprotniki z vsemi silami skušali zatreti češčenje Matere božje v dolini Irija. Škof iz Leiria je ustanovil posebno komisijo, ki je stvar natančno in strogo preiskala. Delal je sedem let.

13. oktobra 1930 je škof izdal uradno dovoljenje za romanje v Fatimo.

Marija je trem pastirčkom naročila, naj odgovornim sporočijo njeno željo, da na kraju prikazovanja zgradijo kapelo njej v čast. Leta 1925 so postavili temeljni kamen za veličastno cerkev, ki je bila posvečena 7. oktobra 1953 Kraljici presvetega Rožnega venca. Tudi v Fatimi so vpeljali procesije z lučkami, blagoslov bolnikov, tudi tu se dogajajo številna čudežna ozdravljenja. Ko je 1936 izbruhnila državljanska vojna v sosednji Španiji, je bilo 13. maja portugalsko romanje v Fatimo, pri katerem so Marijo, kraljico Miru, prosili, da bi njihovo deželo obvarovala vojne. Romarjev je bilo 250.000. Kar pol miljona pa jih je bilo dve leti kasneje, ko so se prišli zahvalit, da je bil ohranjen mir v njihovi domovini.

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE: PETROVČE – BRESTANICA – PIŠECE

Lepo vabljeni na župnijski romanje, v soboto, 10. septembra. Obiskali bomo svetoletno svetišče in stopili skozi svetoletna vrata v škofijskem Marijinem svetišču v Petrovčah, kjer se bomo pridružili škofijskemu dnevu molitve za duhovne poklice in sveti maši, ki jo bo daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Priložnost bo za svetoletno sveto spoved. Zatem nas bo pot vodila proti Brestanici (Rajhenburgu), v drugo svetoletno svetišče in kjer je za kaplana Gregor Majcen, za tem pa nas bo pot vodila do Pišec, kjer bodo večernice in nas bo sprejel Janez Kozinc, naš nekdanji kaplan. Prispevek za romanje je 20€, ki ga poravnate ob prijavi, vključuje prevoz in kosilo. Odhod avtobusov je ob 7.30 uri izza Kulturnega doma. Zaradi lažje organizacije, prosimo, da se čim prej prijavite.

 

OBNOVA ŽUPNIJSKE CERKVE

Pripravljamo se na obnovo župnijske cerkve. Prosim vas, da po svojih močeh pomagate pri zbiranju sredstev za obnovo.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

V mesecu avgustu skrbijo za župnijsko cerkev in veroučne prostore verniki iz