ŠMARNICE

Narava je oživela, trava je ozelenela, vse poje hvalnico Bogu. Pa tudi v naših cerkvah se kot vsako pomlad spet zbiramo k svetim mašam, ki so posebno v mesecu maju posvečene nebeški materi Mariji.

Ta ljudska pobožnost, kakor pravilno imenujemo šmarnice, je slovenska posebnost in jo poznajo le malokje po svetu. Šmarnice se imenujejo po cvetlici, ki v tem času cvete. S svojo lepo belo barvo in prijetnim vonjem spominjajo na nedolžnost in svetost, h kateri nas nenehno vabi Jezusova in naša Mati.

Na Slovenskem se je šmarnična pobožnost začela med ljubljanskimi bogoslovci (1851) in se hitro razširila po vseh slovenskih deželah. Kot vemo, je ostala do današnjih dni zelo priljubljena, saj si brez šmarnic meseca maja skoraj ne predstavljamo več.

 

MARKOVA PROCESIJA: Jutri, v ponedeljek, je god sv. Marka. Zato bo danes ob 19.30 uri Markova procesija in nato sv. maša pri sv. Miklavžu. Lepo vabljeni!

 

NAŠI RAJNI: Umrl je Bernard Žaberl iz Stranja. Pogrebna sveta maša in pogeb bo danes ob 15. uri. Spomnimo se ga v molitvi.

 

BIBLIČNA SKUPINA: V sredo ob 19.30 uri, vabljeni na biblično skupino.

 

ŠMARNICE: V mesecu maju lepo povabljeni k šmarnicam. Šmarnice bodo zjutraj ob 8. uri za odrasle in zvečer ob 19. uri za otroke in mladino. Še posebej povabljeni k šmarnicam letošnji prvoobhajanci in birmanci. Z šmarnicami za otroke pričnemo 3. maja.

 

SREČANJE ZAKONCEV JUBILANTOV: Vsi, ki v tem letu praznujete obletnico poroke, povabljeni v nedeljo 15. maja 2016 ob 15. uri k zahvalni maši v župnijsko cerkev. Vabljeni ste vsi zakonci, ki ste se poročili tukaj ali kje drugje in v tem letu slavite 5, 10, 15, 20, 25, …, 50, 55, 60 let ali morda celo več let poroke. Prav je, da se tudi Bogu zahvalimo za leta skupnega zakonskega življenja. Zato že sedaj povabljeni na to slavje. Jubilanti, ki ste vpisani v poročno knjigo naše župnije ste ali pa še boste dobili domov posebno vabilo. Tisti, ki ste bili poročeni v drugi župniji, pa prosim sprejmite to vabilo in se čim prej prijavite.

 

OBNOVA ŽUPNIJSKE CERKVE: Prihodnja nedelja je prva v mesecu, zato bo darovanje okoli oltarja namenjeno za župnijsko cerkev. Bog povrni za vsak vaš dar.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE TER VERUČNIH PROSTOROV

V mesecu maju skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov verniki iz Zastranja in Šmarja. Vernikom iz Vrha in Močel, ki so v mesecu aprilu skrbeli za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov se lepo zahvaljujemo.