SILVESTROVO

V torek je Silvestrovo, zadnji dan v tem letu. Svete maše bodo ob 7.00 v župnijski cerkvi. Ob 8.00 uri pri sv. Roku. Zvečer bo v župnijski cerkvi sveta maša ob 23. uri, potem pa bomo novo leto pričakali v župnijski kleti. Kdor se želi pridružiti, povabljen, kaj za prigriznit prinesite s seboj, kaj za popit pa se bo že našlo v župnijski kleti.

 

NOVO LETO

V sredo je 1. januar, novo leto, praznik Marije Božje Matere. Sveti maši bosta ob 9.00 in ob 10.15 uri

 

VEROUK

Zaradi božičnih blagoslovov, bomo z veroukom začeli s ponedeljkom 20. januarja. Do takrat pa lepo vabljeni, da pridno hodite k nedeljski sveti maši.

 

BOŽIČNI BLAGOSLOVI

V tem času potekajo božični blagoslovi domov, zato bodo svete maše med tednom zjutraj ob 7.30 uri. V soboto bo maša ob 18.00 uri zvečer. Tudi prvi četrtek in petek ter obisk  bolnikov odpadejo. Če slučajno kdo želi blagoslov kako drugače, ali pa kakšno uro prej, naj to sporoči. Tam kjer se je kdo priselil, povprašajte, če želijo blagoslov doma.

 

VERSKI TISK

Vabim vas, da obnovite naročnino na verski tisk. Vabljeni tudi novi naročniki.

 

BOŽIČNI BLAGOSLOVI

V tem času potekajo božični blagoslovi domov, zato bodo svete maše med tednom zjutraj ob 7.30 uri. V soboto bo maša ob 18.00 uri zvečer. Tudi prvi četrtek in petek ter obisk  bolnikov odpadejo. Če slučajno kdo želi blagoslov kako drugače, ali pa kakšno uro prej, naj to sporoči. Tam kjer se je kdo priselil, povprašajte, če želijo blagoslov doma.

 

VERSKA STATISTIKA

Ob prehodu iz starega v novo leto se vsako leto ozremo nazaj na prehojeno pot preteklega leta. Matične knjige naše župnije so za leto 2013 zabeležile sledeče:

Krsta knjiga: V krstno knjigo smo vpisali 40 krstov, od tega 26 dečkov in 14 deklic. 17 otrok je bilo rojenih v zakonski skupnosti, od tega en v civilno zakonski skupnosti, 22 otrok pa v izven zakonski skupnosti.

Krst je prvi in naj bolj osnovni zakrament, brez tega zakramenta ni nobenega drugega zakramenta. Vsak otrok je krščen v veri staršev, botrov in veri Cerkve. Zato spodbujam, da se na krst lepo pripravi cela družina, ker je to enkraten in neponovljiv dogodek. Za krst se je potrebno prijaviti nekaj časa prej, da se vse uskladi in pripravi. Starše krščencev spodbujam naj dajo otroku s svojim življenjem zgled lepega krščanskega življenja.

Poročna knjiga: V poročno knjigo smo vpisali le 5 porok. To je zelo malo – v letu 2012 je bilo 17 porok.

Sv. zakon je zakrament služenja drug drugemu, je posebno povabilo Boga v svoje življenje. Zato spodbujam vse tiste, ki živite skupaj, da se odločite stopiti na pot skupnega zakonskega življenja in v svoj medsebojni odnos povabite Boga.

Mrliška knjiga: V mrliško knjigo smo vpisali 45 pogrebov (22 moških in 23 žensk), kar je za eno tretjino več kot leta 2012. Sprevidenih je bilo 18 ljudi, kar 27 pokojnih pa je umrlo brez podeljenih zakramentov za umirajoče. Povprečna starost umrlih žensk je 78,2 leti, umrlih moških pa 74,7 let. Najstarejši moški je bil Janko Fras 93 let, najstarejša ženska je bila Ana Nežmah, ki je dopolnila 101 leto.

Ohranimo ta lep potek krščanskega pogreba, da v župnijsko cerkve pripeljemo pokojnika in tam darujemo pogrebno sv. mašo, potem pa se od njega poslovimo na pokopališču. Skušajmo imeti v mislih, da je osrednji del slovesa od naših dragih rajnih pogrebna sveta maša, ker je to zakrament. Radi molimo, darujmo za sv. maše in za cerkev. Maša je največ kar lahko storimo za naše drage pokojne.

V župniji je bilo v preteklem letu birmanih 54 birmancev, k prvemu sv. obhajilu je pristopilo 48 otrok. V veroučnem letu 2013-14 obiskuje verouk 322 otrok, približno 29.000 pa je bilo razdeljenih Svetih obhajil. Lepo vas spodbujam in vabim k obisku svetih maša. Sveta maša je temelj našega verskega in krščanskega življenja.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE TER VERUČNIH PROSTOROV

V mesecu januarju skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov verniki iz Dragomilega, Dola, Brecljevega, Draškovega Sela in Jazbin.

Vernikom iz Globokega in Zadrž, ki ste v mesecu decembru skrbeli za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov se lepo zahvaljujemo.