LETO VERE »VERUJEM«  –  »VERUJEMO«

Kakšen je božji načrt za človeka?

Bog, ki je sam v sebi neskončno popoln in blažen, je po svojem načrtu iz čiste dobrote svobodno ustvaril človeka, da bi ga naredil deležnega blaženosti božjega življenja. Ob dopolnitvi časov je Bog Oče poslal svojega Sina kot Odrešenika in Zveličarja ljudi, ki so padli v greh. Sklical jih je v svoji Cerkvi, da po delovanju Svetega Duha postanejo njegovi posinovljeni otroci in dediči njegovega blaženega življenja.

 

HABEMUS PAPAM – IMAMO PAPEŽA FRANČIŠKA

Jorge Mario Bergoglio, član Družbe Jezusove, se je rodil 17. decembra 1936 v Argentini. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Kardinal je postal leta 2001. Dne 13. marca 2013 je bil izvoljen za 266. papeža Katoliške Cerkve. Petrov sedež je tako zasedel prvi jezuit in Neevropejec, ki si je izbral ime Frančišek.

Rodil se je v Buenos Airesu staršem italijanskega rodu. Licenciat iz filozofije je opravil na kolegiju Colegio Máximo San José in San Miguel, nato pa je poučeval književnost in psihologijo na dveh kolegijih, na Colegio de la Inmaculada v Santa Fe in na Colegio del Salvador v Buenos Airesu. Duhovniško posvečenje je prejel 13. decembra 1969. Nato je študiral na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu. Zaradi opaznih voditeljskih sposobnosti je bil med leti 1973 in 1979 provincial argentinskih jezuitov. Doktorski študij je opravil v Nemčiji, nato se je vrnil v domovino.

Kardinal Bergoglio je opravljal različne službe v rimski kuriji. Deloval je na Kongregaciji za kler, Kongregaciji za bogoslužje in disciplino zakramentov, Kongregaciji za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Bil je tudi član Komisije za Latinsko Ameriko in Papeškega sveta za družino.

Znan je bil po osebni skromnosti, zvestobi tradiciji zavezanosti socialni in družbeni pravičnosti.

Leta 2005 je bil kardinal Bergoglio izvoljen za predsednika Argentinske škofovske konference. Na to mesto je bil ponovno izvoljen leta 2008. Odločno se je zavzemal za življenje in je nasprotnik evtanazije. Ostro je nasprotoval argentinski vladi, ki je želela uzakoniti istospolne poroke, posvojitve otrok s strani homoseksualnih parov pa je označil kot diskriminacijo otrok.

 

 GOD SV. JOŽEFA

V torek je praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega rednika. Praznične svete maše bodo v župnijski cerkvi ob 9. ob 18. uri, pri sv. Roku ob 10.30 uri. Lepo vabljeni.

 

POSTNI ČAS IN SVETA SPOVED

Postni čas  počasi se je prevesil v zadnji del, zato je prav, da za velikonočne praznike opravimo sveto spoved. Možnost za sveto spoved bo vedno pred sveto mašo, v četrtek, petek in soboto pa tudi med sveto mašo. Res lepo povabljeni.

 

CVETNA NEDELJA

Prihodnja nedelja je cvetna nedelja. Ta dan se spominjamo Jezusovega slavnega vhoda v mesto Jeruzalem, kjer so ga množice pozdravljale. Po tleh so pogrinjali kose blaga in ga z zelenjem in cvetjem pozdravljali, ter vzklikali: »Hozana, hozana, hozana, ki prihajaš v Gospodovem imenu.« V spomin na ta dogodek bomo blagoslovili zelenje. Zelenje bomo blagoslovili pri jutranji sv. maši, slovesni blagoslov zelenja pa bo ob 10. uri pred župnijsko cerkvijo, nato pa bo sveta maša med katero bomo prisluhnili branju pasiona to je poročilo o trpljenju Jezusa Kristusa. Zato v nedeljo vsi lepo vabljeni k blagoslovu zelenja in k sveti maši.

 

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA

V postnem času lepo vabljeni tudi k pobožnosti molitve Križevega pota. Križev pot bomo molili vsak postni petek pol ure pred večerno sv. mašo ob 17.30 uri. Ob nedeljah ob 15. uri k sv. Roku. Lepo vabljeni!

 

MINISTRANTSKA VAJA

V soboto ob 10. uri ministratni vabljeni na vaje.

 

ČIŠČENJE ŽUPNIJSKE CERKVE ZA VELIKONOČNE PRAZNIKE

Prav je, da za velikonočno praznovanje očistimo našo župnijsko cerkev in njeno okolico, ter veroučne prostore. Zato se obračam s prošnjo na vse župljani in vas lepo vabim, da skupaj očistimo našo župnijsko cerkev in uredimo njeno okolico, ter veroučne prostore, v ponedeljek 25. marca 2013, ob 9. uri. Lepo naprošeni!

ROMANJE PO ČEŠKI

Romarje naprošam, da poravnajo prispevek za romanje.

NOVI VEROUČNI IN PASTORALNI PROSTORI

V tem letu bi radi naredili nove veroučne in pastoralne prostore v pritličju pod muzejem. Za to vas naprošam za pomoč. Vaši darovi pri sv. mašah na cvetno nedeljo in veliko noč bodo namenjeni za nove prosotore. Hvala za vašo pomoč.