LETO VERE

Govoriti o Bogu v družini

Družina je prednostni kraj govora o Bogu. Družina je namreč prva šola posredovanja vere novim generacijam. Starši so prvi glasniki Boga. Poklicani so odkriti to svoje poslanstvo in sprejeti odgovornost za vzgojo, odpirati zavest otrok za Božjo ljubezen, biti prvi katehisti in učitelji vere svojim otrokom. Pri tej nalogi je posebej pomembna čuječnost. Čuječnost pomeni izbrati prave trenutke, da se v družino vpelje pogovor o veri in se spodbuja zorenje kritičnega premišljevanja o številnih vplivih, katerim so podvrženi otroci. Nato je pomembno veselje. Sporočanje o veri mora biti vedno obarvano z veseljem. Velikonočno veselje, ki ne skriva resničnosti bolečine, trpljenja, napora, težav, nerazumevanja in same smrti, ampak zna ponuditi kriterije za pojasnjevanje vsega v luči krščanskega upanja. Dobro evangeljsko življenje je ravno ta zmožnost gledanja na vsako situacijo z Božjimi očmi. Pomembno je pomagati vsem družinskim članom pri razumevanju, da vera ni neko breme, ampak je vir globokega veselja, je dojemanje Božjega delovanja, prepoznavanje navzočnosti dobrega, ki ne ustvarja hrupa; to pomeni ponuditi dragocene smernice za dobro življenje. Družina mora biti prostor, kjer se uči biti skupaj, kjer se ureja kontraste medsebojnega pogovora. Gre za poslušanje in govorjenje, za razumevanje in ljubezen, za biti drug drugemu znamenje usmiljene Božje ljubezni.

ADVENTNI ČAS – ČAS PRIPRAVE NA BOŽIČ

Vstopamo zadnji del adventnega čas, zato smo še bolj spodbujeni in povabljeni k poglobljeni pripravi na božične praznike. K temu spada molitev osebna in družinska, obisk svete maše ob nedeljah in praznikih, pa tudi med tednom in adventna sveta spoved. Lepo vabljeni!

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA, VABLJENI TUDI OTROCI

Danes stopamo v božično devetdnevnico, s katero se bomo skupaj ves teden pripravljali na praznik Jezusovega rojstva. Devetdnevnica bo vključena v večerno maša, zato bodo svete maše v tem tednu vsak dan zvečer ob 18. uri. Še posebej povabljeni otroci, ki bodo v jasli polagali slamo za Jezusa, s seboj domov, pa bodo vzeli ovčko za svoje jaslice doma.

POTOVANJE MARIJINE PODOBE

Danes gre Marija na pot po družinah naše župnije. Povabljeni smo, da jo sprejmemo. Prosti so še dnevi torek, četrtek, petek, nedelja. Podbo dobite vsak večr pei sveti maši.

PRILOŽNOST ZA SVETO SPOVED

V tem tednu vabljeni k sveti spovedi. Priložnost bo vsak dan eno uro pred večerno sveto mašo in med sveto mašo.

TRI DNEVNA DUHOVNA PRIPRAVA NA BOŽIČ

Vsi lepo povabljeni na duhovno pripravo na božične praznike. Ta bo potekala od četrtka do sobote med večerno sveto mašo, ki jo bodo vodili naši gostje. V četrtek zvečer nas bo med mašo nagovorila redovnica sestra uršulinka, v petek zakonski mož in družinski oče, v soboto duhovnik. Lepo povabljeni.

MAŠA ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV IN BIRMANCEV

V petek ob 18. uri, vabimo k sv. maši starše letošnjih prvoobhajencev in birmancev.

MINISTRANTSKE VAJE

V soboto ob 10. uri, bo v župnijski cerkvi srečanje ministrantov. Pripraviti se moramo na praznična bogoslužja. Zato prosim pridite vsi ministranti.

POSTVITEV ŽUPNIJSKIH JASLIC

V petek se bodo v župnijski cerkvi postavljale jaslice od 9. ure dalje, lepo prosimo za pomoč.

STOLNINA

Običajno se je vedno v mesecu decembru pobirala stolnina. Še vedno ohranjamo to navado, s tem, da je namen daru namenjen za prednostne projekte v župniji. Eden takih je dokončanje obnove naše Kalvarije. Tako bo dar od stolnine namenjen temu. Bog povrni za vsak vaš dar.

VERSKI TISK

Lepo in prav je, da ima vsaka družina v naši župniji naročen tudi kakšen verski tisk. Toplo priporočam in spodbujam branje verske literature. Verski tisk v Sloveniji je kakovosten in zelo pester, tako, da se da za vsak okus nekaj najti. Vem, da je stiska in zato bo morda najlažje odpovedati verski tisk, pa vendar skušajmo ostati naročniki verskega tiska. Zato vabim k obnovitvi naročnine, prav tako pa vabim tudi nove naročnike. Pregovor pravi: »Povej mi, kaj bereš in povem ti, kdo si«.

Celoletne naročnine za verski tisk znašajo:

DRUŽINA: 83€ (do konca decembra, po novem letu 88€)

OGNJIŠČE: 27,75€

MISIJONSKA OBZORJA: 10€

PRIJATELJ: 11€

BOŽJE OKOLJE: 24€

Če bomo Družino plačali do konca meseca decembra, potem bo cena 83€, po novem letu pa 88€.

MARIJANSKI KOLEDAR, STENSKI KOLEDAR IN PRATIKA

Na voljo so: Marijanski koledar, listni koledar in Pratika.

RDEČI KRIŽ ŠMARJE PRI JELŠAH

Krajevna organizacija RK Šmarje pri Jelšah, bo po prostovoljkah v predprazničnem času obiskala vaše domove. Prinesle bodo dobre želje in skromno darilo – koledar. Vesele bodo vsakega prostovoljnega prispevka, saj bo tako RK lažje pomagal sokrajanom v socialni stiski. Pomagajmo si med seboj.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE TER VERUČNIH PROSTOROV

V mesecu decembru skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve ter veroučnih prostorov verniki iz Globokega in Zadrž.