ROMASKI SHODI NA SLADKI GORI, 12. in 13. avgust

Danes v nedeljo in jutri v ponedeljek lepo vabljeni na romarski shod na Sladko Goro. Danes v nedeljo 12. avgusta bo ob 20.00 uri slovesna sveta maša, po njej pa procesija z lučkami in petimi litanijami ter vrtec. Slovesnost bo vodil mag. Alojz Kačičnik, župnik na Ponikvi.

Jutri v ponedeljek 13. avgusta vabljeni k slovesni romarski sveti maši  in ponovitvi nove maše ob 10.00 uri. Slovesnost bo vodil novomašnik Ivan Šumljak. Po maši bodo pete litanije in blagoslov zelišč. Lepo vabljeni na Sladko Goro.

 

VNEBOVZETJE DEVICE MARIJE – PRAZNIK NAŠE ŽUPNIJE, 15. avgust

V sredo 15. avgusta je zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja. Za našo župnijo je to še prav poseben praznik, saj je naša župnijska cerkev posvečena Marijinemu vnebovzetju. Zato vabim vse k prazničnemu bogoslužju. Svete maše bodo ob 7., 8.30, in slovesna ob 10. uri. Slovesno sveto mašo ob 10. uri bo vodil mag. Matjaž Roter, član papeške diplomatske akademije. Med svetimi mašami bomo obnovili posvetitev slovenskega naroda Božji Materi Mariji.

Bodite pozorni na red svetih maš ta dan, ker je nekoliko spremenjen.

Da se bomo lahko po slovesni sv. maši malo poveselili okoli župnijske cerkve, vas lepo naprošam za dobrote kruha in peciva. Prinesite jih v torek dopoldan ali v sredo zjutraj v veroučno učilnico. Hvala.

 

PRAZNOVANJE GODU SV. ROKA, 15. in 16. avgust

V četrtek 16. avgusta je god sv. Roka. Praznovanje njemu v čast bomo pričeli že v sredo 15. avgusta ob 17. uri, ko bo prvi romarski shod in bo slovesno mašo daroval mag. Srečko Hren, župnik župnije Celje – Sveti Duh in nekdanji Šmarski kaplan. Po maši bodo pete litanije in blagoslov z Najsvetejšim. Ob 23.00 uri bo molitev križevega pota za nove duhovne poklice iz župnijske cerkve k sv. Roku.

Na sam praznik v četrtek, bodo svete maše ob 7., 8., 9., 10. in ob 18. uri. Ob 8. uri bo sveta maša tudi pri 4. kapeli. Osrednja romarska sveta maša bo ob 10. uri, ki jo bo vodil novoimenovani koprski škof dr. Jurij Bizjak. Lepo vabljeni k prazničnemu bogoslužju k sv. Roku.

Ob tem romarskem dogajanju se obračam na vas dragi župljani in domačini. Skušajmo vsak po svojih močeh dati k praznovanju sv. Roka romarskega duha. To pomeni, da se naj prej osebno pripravim na praznik, da sebe začutim kot romarja, ne kot izletnika ali turista. Najti moram nek smisel, zakaj grem na romanje. Nadalje pomeni, da se ne pripeljem z avtomobilom do cerkve, sami veste, da veliko prostora za parkiranje pri sv. Roku ni. Vabim vas, da čim več avtomobilov ostane v dolini. Bo pa v času zapore na voljo brezplačen prevoz s kombijem za tiste, ki ne morejo peš. Kombi bo stal med župniščem in šmarskim hramom. Tiste pa, ki se boste vseeno peljali, pa prosim upoštevajte navodila redarjev in zapore ceste. Zapora ceste bo v sredo 15. avgusta od 15.30. do 17.30 ure in četrtek 16. avgusta od 8.30 do 10.30 ure. Mimo cerkve sv. Roka ne bo mogoče priti z avtomobilom. Cesta bo v tem času zaprta mimo župnišča. Težave nastanejo tudi na cesti mimo Brgleza, zato prosim, da se te poti izognete. Ko bo zgoraj polno bo tudi ta cesta zaprta. Lepo prosim, da skupaj skrbimo tudi za primerno vzdušje, še posebej zunaj cerkve v času ko potekajo svete maše in tudi po končanih svetih mašah.

Imamo enkratno priložnost, ki ni dana vsem župnijam in krajem, da lahko z lepim duhovnim in kulturnim praznovanjem naših zavetnikov Marije Vnebovzete in sv. Roka, pokažemo da smo dobri in odprti ljudje in da je romati v naš kraj vsakemu človeku v poživitev duha vere in lepote, ki jo je Bog našemu kraju oblino namenil. Letos bo z nami tudi Televizija Slovenija, ki bo posnela romarsko dogajanje. V župnijski cerkvi ta dan ne bo svete maše.

 

BLAGOSLOV PŠENICE PRI SV. ROKU, 19. avgust

V nedeljo  po prazniku sv. Roka je običaj, da blagoslovimo pšenico, iz katere so nekoč pekli hostije. Danes hostij ne pečemo več po župniščih, ampak jih pečejo v samostanih: v Nazarjih sestre Klarise, v Stični patri Cistercijani, v Sori sestre Karmeličanke. Zato bomo pšenico dali zmleti in moko dali sestram Klarisam. Tako bo moka iz vaše pšenice res namenjena za peko hostij. Lansko leto smo iz darovane pšenice dobili 190 kilogramov moke, ki smo jo v celoti dali sestram Klarisam v Nazarje. Sveta maša z blagoslovom pšenice bo v nedeljo 19. avgusta ob 10.30 uri pri sv. Roku. Zato maše ob 10.15 v župnijski cerkvi ne bo. Lepo vabljeni!

 

MOLITEV DEKANIJE ZA DUHOVNE POKLICE V CELJU

V nedeljo 19. avgusta 2012, smo kot dekanija povabljeni v Celje v Marijino cerkev, k molitvi in sveti maši za nove duhovne poklice. Vsako tretjo nedeljo v mesecu je povabljena ena izmed dekanij naše škofije. V tem mesecu smo na vrsti mi. Zato lepo povabljeni k molitvi. Organiziran bo tudi avtobusni prevoz, da boste lahko šli. Odhod avtobusa bo ob 14. uri iz za kulturnega doma. Lepo vabljeni!

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE

V soboto 25. avgusta 2012, bo potekalo skupno župnijsko romanje župnij Šmarje in Sladka Gora. Poromali bomo na Zaplaz v Marijino romarsko svetišče novomeške škofije in tam počastili relikvije bl. Alojzija Grozdeta. Zatem se bomo ustavili v Stični in obiskali Stiški samostan in našega rojaka p. Branka Petauerja. Pot nas bo vodila skozi Krško v Zasavje in do Laškega k drugemu našemu rojaku Roku Metličarju, kjer bomo imeli večernice. Lepo vabljeni na romanje. Odhod avtobusa bo ob 7.45 uri. Cena romanja s kosilom bo 18€.

ROMANJE V MEDŽUGURJE

V času od srede 3. do petka 5. oktobra 2012 bomo romali v Medžugurje. Cena romanja je 110€. Vabljeni!

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V mesecu avgustu skrbijo za čiščenje in krašenje župnijske cerkve verniki iz Stranja in Belega.